Porodica Brus Vilisa otkrila da glumac ima demenciju
Foto: Twitter screenshot

Porodica Brus Vilisa otkrila da glumac ima demenciju

Najnovije informacije o bolesti poznatog glumca.

Porodica Brusa Vilisa otkrila je da je glumcu dijagnostikovana frontotemporalna demencija (FTD) – manje od godinu dana nakon što se povukao iz glume zbog borbe sa moždanim poremećajem, afazijom.

Ovaj šezdesetsedmogodišnji glumac povukao se iz glume prošle godine kada je započeo borbu sa bolešću koja je dovela do pogoršanja njegovih jezičkih sposobnosti – sa zajedničkom izjavom njegove porodice u četvrtak u kojoj je objavljeno da je njegovo stanje ‘napredovalo’.

FTD utiče na režnjeve mozga iza čela, koji se bave ponašanjem, rješavanjem problema, planiranjem i emocijama – sa simptomima uključujući promjene ličnosti, opsesivno ponašanje i poteškoće u govoru.



U izjavi njegove djece, supruge Eme Heming i bivše supruge Demi Mur, koja je objavljena na veb stranici Udruženja za frontotemporalnu degeneraciju, stoji:

– Naša porodica je željela da počne izražavanjem naše najdublje zahvalnosti za nevjerovatan izliv ljubavi, podrške i divnih priča koje smo svi dobili otkako su podijelili Brusovu originalnu dijagnozu.

U tom duhu, željeli smo da vam damo najnovije informacije o našem voljenom mužu, ocu i prijatelju, jer sada imamo dublje razumijevanje onoga što on doživljava.

Otkako smo u proljeće 2022. objavili Bruceovu dijagnozu afazije, Bruceovo stanje je napredovalo i sada imamo konkretniju dijagnozu: frontotemporalna demencija (poznata kao FTD).

Nažalost, izazovi u komunikaciji su samo jedan od simptoma bolesti sa kojom se Brus suočava. Iako je ovo bolno, olakšanje je konačno imati jasnu dijagnozu.

FTD je okrutna bolest za koju mnogi od nas nikada nisu čuli i može pogoditi bilo koga. Za osobe mlađe od 60 godina, FTD je najčešći oblik demencije, a pošto postavljanje dijagnoze može potrajati godinama, FTD je vjerovatno mnogo rasprostranjeniji nego što znamo.

Danas ne postoje tretmani za bolest, što je realnost za koju se nadamo da će se promijeniti u godinama koje su pred nama. Kako Brusovo stanje napreduje, nadamo se da se pažnja medija može usmjeriti na rasvjetljavanje ove bolesti za koju je potrebno mnogo više svijesti i istraživanja.

Brus je oduvek vjerovao u korišćenje svog glasa u svijetu da bi pomogao drugima i da bi javno i privatno podigao svijest o važnim pitanjima.

U našim srcima znamo da bi – kada bi mogao danas – želio da odgovori tako što će skrenuti globalnu pažnju i povezati se sa onima koji se takođe suočavaju sa ovom iscrpljujućom bolešću i kako ona utiče na tolike pojedince i njihove porodice.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)