Bojan uspješno uzgaja biljke u krugu Poljoprivredne škole, za BLink poručuje: NE TREBA KORISTITI PESTICIDE (FOTO)

Bojan uspješno uzgaja biljke u krugu Poljoprivredne škole, za BLink poručuje: NE TREBA KORISTITI PESTICIDE (FOTO)

Stare autohtone vrste možda nisu rodne, kao neki hibridi, ali su daleko ukusnije.

Bojan Stanišić već tri godine uzgaja povrće u krugu Poljoprivredne škole u Banjaluci. Za BLink otkriva kako je došlo do toga da dobije ovaj komad zemlje na korištenje, te objašnjava da je moguć izuzetno uspješan uzgoj biljaka bez korištenja hemije.

– Sama ljubav prema baštovanstvu i prirodi kreće još od djetinjstva, kada sam često odlazio na selo, gdje su deda i baka, a kasnije i moji roditelji, imali baštu. Početkom 2020-e, kada je počela korona, pokrenut je projekat “Motiku u ruku, nahrani Banjaluku” i po preporuci prijatelja prijavio sam se i dobio komad zemlje na obradu u krugu Poljoprivredne škole. Prije svega, tu bih želio da izrazim zahvalnost radnicima i rukovodstvu Poljoprivredne škole koji su imali sluha i volje da nam privremeno ustupe komad svoje zemlje i sa kojima, u ove protekle tri godine, imamo odličnu saradnju –  priča Bojan.



Zahvalan je, kaže, Milki Tamamović iz Gradskih bašta jer je svojim nesebičnim savjetima pomogla da postane bolji i uspješniji u uzgoju biljaka.

– Samo bavljenje baštovanstvom u današnjem vremenu donosi niz prednosti. Pored hrane, koju sami proizvedete, koja je daleko ukusnija i kvalitetnija od one koju možete kupiti na pijaci ili prodavnici, vrijeme provedeno u bašti je i prava “antistres” terapija i odmor za dušu i mozak. Nadam se da će se u budućnosti priče kao što je ova priča sa Gradskim baštama, omasoviti, i da će po čitavoj Banjaluci, gdje god ima slobodne zemlje se ljudi aktivirati, saditi biljke i uživati u brizi o njima – optimističan je Bojan.

Uzgoj bez pesticida

Kako kaže naše sagovornik vrijeme je za sadnju luka i salate.

– S proljećem prvo krene sadnja kultura koje su otpornije na jutarnje mrazeve, ukoliko ih bude, a to su, prije svega, lukovi, zelena salata, grašak. Kasnije, krajem aprila i početkom maja, kada više nema bojazni od hladnoće, sade se i presađuju i ostale kulture, a ja bih istakao one kulture koje se i najviše u koriste u ishrani, prije svega paprike, krastavci I paradajiz – kaže Bojan.

Kako ističe Bojan lično je protiv upotrebe pesticida.

– Smatram da je apsolutno moguć uzgoj bez hemije samo je potrebno posvetiti malo više vremena u samoj preventivi, zasnovanoj na prirodnim preparatima, koji se ne kose sa principima organske proizvodnje. Takođe sam pristalica sadnje starih, autohtonih vrsta, koje možda nisu rodne, kao neki hibridi, ali su daleko ukusnije. Mislim da je jedan od glavnih savjeta, koji bi neki budući baštovani trebali da uvaže je, da pored sadnje u predviđenom vremenu, “ugode” biljci i obezbjede joj optimalne uslove, odnosno dovoljno vode, đubriva i tada će sigurno uživati u plodovima svog rada – ističe naš sagovornik.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)