Brzi čokoladni kolač koji vam ni dijeta neće zabraniti
Foto: pexels

Brzi čokoladni kolač koji vam ni dijeta neće zabraniti

Ohladite kolač pa ga poslužite prelivenog otopljenom čokoladom.

Želite isprobati malo drugačiji i zdraviji kolač, ali jednako ukusan kao i njegove “nezdrave” verzije?

Sastojci za čokoladni kolač bez glutena i jaja:

250 g batata

6 hurmi



1 kašika kokosova ulja

4 kašike javorova sirupa ili meda

100 g sitno mljevenih badema

4 kašike gorkog kakaa

1 kašika ekstrakta od vanilije

malo cimeta

malo muškatnog oraščića

Priprema:

Batat ogulite, narežite na veće komade pa skuhajte na pari (oko 20 minuta). U blenderu ili jačoj sjeckalici blendajte kuhani batat i hurme dok ne dobijete kremastu teksturu, dodajte vaniliju, kokosovo ulje, javorov sirup i sve kratko izblendajte pa istresite u posudu.

U drugoj posudi izmiješajte bademovo brašno, kakao, cimet i muškatni oraščić. Dodajte suhe sastojke mokrima i izmiješajte dok se smjesa lijepo na sjedini.

Prebacite smjesu u manji pleh za pečenje koji ste premazali kokosovim uljem pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C i pecite oko 40 – 50 minuta. Probajte ga čačkalicom, brauni je pečen ako čačkalica izađe suha.

Ohladite ga pa poslužite prelivenog otopljenom čokoladom.

 

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)