Jeste li čuli za fildžan burek? Tursko jelo koje će oduševiti ljubitelje pita
Foto: Pexels

Jeste li čuli za fildžan burek? Tursko jelo koje će oduševiti ljubitelje pita

Dobićete jelo koje u isto vrijeme ima ukus bureka i pite sa krompirom.

Fildžan burek, jelo poreklom iz Turske, možete spremiti na jednostavan način, a njegov ukus će vas oduševiti.

Ukratko – dobićete jelo koje u isto vrijeme ima ukus bureka i pite sa krompirom.

Za one koji vole ovu vrstu jela – ne može bolje.



Sastojci:

pakovanje gotovih tankih kora za pite (8 kom biće dovoljno)

200-300 gr mljevenog mesa

3-4 krompira

2 luka

so, biber

Za premaz: 1 jaje, nekoliko kašika ulja, nekoliko kašika mlijeka

Za preliv: 2 dl vode, kašika vegete ili pola kocke za supu

Priprema:

Na malo ulja propržiti sitno sjeckani luk, dodati meso, pa uz miješanje pržiti dok ne promjeni boju. Dodati so, biber. Pržiti još nekoliko minuta.

Krompir skuvati i propasirati, pa pomešati sa mesom. Po potrebi dodati začine.

Svaku koru prerezati na 6 djelova (kocki), uzimati po dve kocke jednu preko druge i nagurati je preko male šolje za kafu tako da rubovi vise sa strane, napraviti udubljenje prstima. Puniti šoljice mesnom smjesom pa rubovima zatvoriti šoljicu uz premazivanje smjesom od jaja, ulja i mlijeka.

Na pleh prekriven papirom za pečenje istresti sadržaj iz šoljice kako bi ostao formirani mali burek.

Tako pripremljene bureke premazati ostatkom smjese od jaja, po želji posuti susamom ili kimom, pa peći u rerni prethodno zagrijanoj na 180ºC oko 25 min.

Nakon toga izvaditi pleh, pa kašikom preliti preko svakog bureka malo preliva (voda + kocka za supu) koji ste prethodno zakuvali. Vratiti pleh u rernu i peći još 10-15 min dok burek ne postane zlatno žut, a korica hrskava.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)