Dodik dočekao Orbana, potpisana izjava o jačanju zajedničkih projekata Srpske i Mađarske
Foto. D. Rakita

Dodik dočekao Orbana, potpisana izjava o jačanju zajedničkih projekata Srpske i Mađarske

- 100 miliona evra pomoći  smo dobili u poljoprivredi, hvala na tome. Već 30 miliona evra je stiglo - rekao je Dodik u obraćanju premijeru Mađarske.

Republika Srpska je danas počastvovana prijateljskim odnosima sa Mađarskom, izjavio je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, nakon sastanka delegacija Srpske i Mađarske, koji je održan u Administrativnom centru Republike Srpske u Banjaluci.

– Danas smo potpisali zajedničku izjavu koja će doprinijeti jačanju privrednih i svih drugih projekata – istakao je Dodik.

Dodaje da je Mađarska je uspješna ekonomija, te da prate ono što oni čine i rade u oblasti demografske politike, gdje se pokazuje kao najuspešnija, te da Srpska želi da implementira dobre stvari iz toga.



– Zahvaljujem se na razvoju srpske zajednice u Mađarskoj. Raduje me globalni razvoj odnosa Mađarske i Srbije i mi kao dio srpkaog naroda želimo da učestvujemo u tome. 100 miliona evra pomoći  smo dobili u poljoprivredi, hvala na tome. Već 30 miliona evra je stiglo – kaže Dodik.

Predsjednik Republike Srpske zahvalio se i za podršku budžetu početkom ove godine.

– Osnovna ideja je kako ići dalje, razboj električne energije, solarne energije, kao i energije na bazi vode. Jednako tako i na oblasti izgradnje komunikacija, ali i fabrika lijekova. Ono što je interesantno jeste da ćemo i raditi na razvoju u budućnosti na jačanju drvne infrastrukture – navodi Dodik.

On se zahvalio premijeru Mađarske i na tome što podržava put BiH ka EU.

Da je želja za saradnjom obostrana, potvrdio je i Viktor Orban, premijer Mađarske.

– Došli smo da ponudimo saradnju i da ta saradnja bude ravnopravna. Istina je da smo trebali možda doći i ranije, ali smo imali kovid, rat. Imamo olakšavajuće okolnosti što nismo došli ranije – rekao je Orban.

Ističe da je on predsjedniku Republike Srpske rekao da “on ovu državu vidi u Evropskoj Uniji te da ne treba biti drugačije”.

– Već sam rekao Dodiku da smo došli na zapad, Banjaluka je na zapadu. Vi ste jedina zemlja na zapadu koja nije u EU. Ako pogledate zadnjih 10-15 godina, ovo je bila decenija uspona centralne Evrope. Po nama je Republika Srpska dio tog regiona. Zato smo mi došli ovdje da ako bi želite treba da se uključite u tu priču – ističe Orban.

Dodaje da je Mađarska  član EU, ali imaju suverenu spoljnu politiku što je vrlo značajno za Republiku Srpsku, te da su ove dvije zemlje povezane iako su udaljene.

– Izuzev nekih desetak kilometara, Mađarska i Republika Srpska su komšijske zemlje – tvrdi on.

Premijer Mađarske osvrnuo se i na probleme sa kojima se Republika Srpska svakodnevno susreće.

– Mi Mađari vidimo bitke koje vi bijete. Vidimo rasprave koje vodite. Znamo da se one ne mogu izbjeći, ali je priroda toga da se one vode na zemlji i da ih vi vodite. A ono što Mađarska može pomoći, jeste kroz ekonomsku saradnju i druge stvari. A mi ćemo rado učestvovati u takvim stvarima sa vama. Poslije mnogo godina Mađarska je ponovo jaka zemlja i može pomoći – kaže Orban.

Navodi da ga moralno motiviše to što evropska politika nije dostojna Srba.

– Signale o tome vidimo na brojnim sastancima Savjeta Evrope. Zato je bitno da Srbija ima dobar tretman tamo gdje smo mi učesnici. Ja se lično sjećam kada je vaša privreda i ekonomija bila jača od Mađarske. I kada se čovjek jednom popne na planinu, popeće se opet. Pred Republikom Srpskom je jedna velika perspektiva, ali i pred Balkanom. Vidite da pada ekonomska energija Evrope. A gdje mogu da nađu tu energiju, odgovor je Balkan, BiH i Republika Srpska. Zato i kažem da je više Evropi potrebna BiH i Republika Srpska nego obrnuto. Mi smo zainteresovani da naš susjed bude razvijen, ekonomski, bezbednosni, istorijski. Ova saradnja je uspostavljena prije nekoliko godina, a sada radimo da to ide još bolje – ističe mađarski premijer.

A koliko znači podrška Orbana i Mađarske, potvrdio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ističući da je neobično da neko iz EU dolazi da nudi partnerstvo, a da nije nadmen i potcjenjivački.

Dodik je naglasio da je ovo ponuda i Bošnjacima i Hrvatima, da nije samo za ekonomski, već i politički dijalog.

– Želimo mir, stabilnost za sve, ali nismo neko će dozvoliti da nam se uzmu naša prava. Dobro je što čujemo i prijatelje, ali i one druge. Mađarska politika treba Balkanu. Mislim da je ovo početak debate kako će EU izgledati za pet godina, ali želimo da budemo vidljivi u tom procesu – kategoričan je Dodik.

Nezavisne

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)