Stanivuković: Sramni potezi Vlade Đajića oko izgradnje spomenika borcima VRS!
Foto: D. Rakita

Stanivuković: Sramni potezi Vlade Đajića oko izgradnje spomenika borcima VRS!

- Inicijativa za izmještanje spomenika na drugu lokaciju je degutantna i besmislena a izgradnja Centralnog spomen-obilježja ne može više da čeka - rekao je gradonačelnik Banjaluke.

Nakon što je predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka Vlado Đajić rekao da je centralno spomen-obilježje poginulim borcima u Banjaluci “sakriveno”, oglasio se i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković koji je Đajićeve tvrdnje i inicijativu o izmještanju nazvao sramnom!

– Kao jedan od najkatastrofalnijih političkih poteza u istoriji Republike Srpske definitivno je potez Vlade Đajića koji je podnio inicijativu za izmještanje Centralnog spomen-obilježja koje se u ovom trenutku gradi nakon 30 godina! Lokaciju za koju se borci bore godinama, međunarodni javni konkurs za konačni izgled koji je prošao sve procedure i na koji su konkurisale najbolje arhitekte, prostorni plan koji je i Skuptšina Grada usvojila ovaj čovjek svojim sramnim potezima želi da poništi – rekao je Stanivuković.

On je dodao i da nije istina da na spomenik neće biti uklesana imena stradalih boraca Vojske Republike Srpske.



– Zlatnim slovima biće uklesana imena 23 801 borca, borca za našu Republiku Srpsku! Inicijativa za izmještanje spomenika na drugu lokaciju je degutantna i besmislena, jer se imovinsko-pravna pitanja na lokaciji koju predlaže Đajić ne bi mogle riješiti u narednih nekoliko godina, a izgradnja Centralnog spomen-obilježja ne smije i ne može više da čeka – dodao je gradonačelnik Banjaluke.

Đajić je na ranije održanoj konferenciji za medije rekao da je lokacija spomenika “jako sporna”.

– Svi znamo da se spomenici postavljaju na vidljivim mjestima te da su pristupačni. Ovaj spomenik koji oni žele da prave su sakrili između zgrada a vidljiv je samo iz ptičije perspektive. Lokacija katastrofalna – rekao je Đajić.

Đajić kaže da taj spomenik treba da bude u samom centru grada, kod biste Bana Milosavljevića, kako bi ga vidjelo svaki dan 20.000-30.000 ljudi.

Đajić je pozvao sve zainteresovane da u utorak u 19 časova dođu u Banski dvor na javnu raspravu da svi kažu svoje primjedbe te da struka iznese svoje mišljenje.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)