Zašto su besplatni udžbenici ZA SVE, JEDINA ISPRAVNA POLITIKA?!
Foto: A. Čavić

Zašto su besplatni udžbenici ZA SVE, JEDINA ISPRAVNA POLITIKA?!

Ako je osnovno obrazovanje u Srpskoj besplatno za SVE, a udžbenici su neophodni, onda i oni treba da budu besplatni za SVE.

Grad Banjaluka će i ove godine obezbijediti besplatne udžbenike za banjalučke osnovce od 5. do 9. razreda, dok udžbenike do četvrtog razreda obezbjeđuje Vlada Republike Srpske.

Što u prevodu znači, da svi osnovci u Banjaluci od 2021. godine, konačno imaju potpuno besplatne udžbenike.

Ova ideja krenula je od aktuelnog gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića , koji se za to zalagao još u predizbornoj kampanji.



Kada je projekat realizovan, Stanivuković je naveo da je ponosan što može usrećiti preko 10.000 porodica i reći im da više neće morati da izdvajaju stotine KM za udžbenike i da će tim novcem moći da kupe nešto drugo svojim đacima.

– Svi znamo da je septembar za mnoge porodice predstavljao stresan period, da roditelji koji imaju troje djece trebaju izdvojiti preko 400 KM za tri paketa knjiga, što za većinu predstavlja veliki udar na kućni budžet – rekao je tada Stanivuković.

Međutim, u posljednje vrijeme u Gradskoj skupštini Banjaluka mogle su se čuti rasprave pojednih odbornika o tome kako besplatni udžbenici za sve nisu ispravna politika, te kako treba da budu besplatni samo za određene socijalne kategorije.

Jedan od zagovarača ove ideje je bio i bivši odbornik SNSD-a Srđan Amidžić koji je jednom prilikom na pres konferenciji za novinare izjavio kako on lično ima novca, te da  mu ne trebaju besplatne knjige za djecu, pokušavajući nametnuti ideju da besplatne udžbenike dobijaju i bogati, a ta vrsta pomoći im nije potrebna. Što u prevodu znači da bi samo djeca “određenih socijalnih kategorija” trebala da imaju besplatne udžbenike.

Međutim, ukoliko bi se vodili ovom idejom onda bi i osnovno obrazovanje u Srpskoj, koje je besplatno za sve, trebalo biti besplatno za samo određene socijalne kategorije stanovništva. A kako što je mnogima poznato, to nije praksa u Evropi.

Poslanik PDP- a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Tanja Vukomanović saglasna je sa idejom da besplatno osnovno obrazovanje treba da znači i besplatne udžbenike.

–  U Evropi je već odavno praksa da su udžbenici besplatni za sve, tako da mi je drago da tako bude u Republici Srpskoj, odnosno što je sve to krenulo iz Banjaluke – kaže Vukomanovićeva.

Ona smatram da nikako nije dobro da se djeca uopšte dijele u tom dobu i da se prave nekakve socijalne razlike.

– Čak smatram da bi ekskurzija trebala biti besplatna za sve, tako da bi se trebalo razmišljati u tom pravcu, a udžbenici svakako trebaju ostati besplatni za sve. Ideja da se samo nekima obezbjedi je jako loša, pri tome nemamo ni socijalnu kartu koja bi obezbjedila uvid kome je šta potrebno. Osim toga, i da imamo socijalnu kartu, to svakako ne znači da djeca u tom dobu treba da se dijele, već treba da budu potpuno jednaka. Da ono što dobije jedno dobiju svi. Jer je to doba kad oni uče i najviše upijaju, prate, gledaju okolinu, vide da neko dobija, a neko ne, pitaju se zašto, znaju djeca u tim godinama biti i okrutna – zaključuje Vukomanovićeva.

Evropska praksa i gdje smo mi?

Sistem obrazovanja u Americi napravljen je tako da je kvalitetno obrazovanje izuzetno skupo i dostupno samo određenim “klasama”, dok oni nižeg socijalnog statusa mogu da prišute lošije škole za djecu.

Ali mi ne živimo u Americi nego u Evropi, pa bi bilo logično da se vodimo praksom starog kontinenta.

Naime, u brojnim državama u EU udžbenici su besplatni još odvano. I to za svu djecu, bez obzira na džep roditelja. Tako svaki osnovac u Švedskoj ima besplatno obrazovanje koje uključuje i besplatne udžbenike, ali i dječiji dodatak, bez obzira na visinu plate roditelja,  slična praksa je npr. i u Njemačkoj.

Roditelji osnovaca sa kojima smo razgovarali ističu da je politika besplatnih udžbenika za sve jedina ispravna.

Dvojica sinova Sanje K. pohađaju OŠ Ivan Goran Kovačić u Banjaluci. Kako kaže ova majka, i ona i suprug su zaposleni ali im je pomoć grada, prošle godine, itekako značila.

– Besplatni udžbenici su pun pogodak, vjerujte mi. Kada sam u avgustu prošle godine spremala djecu za školu uštedila sam preko 200 KM, jer smo knjige dobili besplatno. Za taj novac kupili smo ruksak, patike i koliko se sjećam, nabavili skoro sve potrepštine od pribora za školu– priča za BLink ova majka.

Osim toga Sanja postavlja pitanje: “Šta znači da dijete pripada određenoj socijalnoj kategoriji?”

– Da li bi to značilo da roditelj sa određenom visinom plate ne bi mogao ostvariti ovo pravo, a ovamo možda ima milion drugih rashoda kao što je stambeni kredit ili neko drugo zaduženje i pomoć bi mu itekako dobrodošla – objašnjava Sanja.

Podsjetimo, svaki paket udžbenika u Srpskoj košta preko 100 KM, pa do 169 KM koliko koštaju udžbenici za osmi razred.

Dobre ideje

U Banjaluci će i ove  godine biti nastavljena praksa da se kompleti očuvanih korištenih udžbenika proslijede učenicima iz drugih opština i gradova Republike Srpske.

– S tim u vezi, Odjeljenje za društvene djelatnosti u saradnji sa banjalučkim školama već radi na prikupljanju i kompletiranju korištenih udžbenika, dok je svim opštinama i gradovima upućen dopis za dostavljanje informacija o broju potrebnih udžbenika – kažu u Gradskoj upravi.

Iz Gradske uprave podsjećaju da je zahvaljujući ideji o besplatnim udžbenicima za osnovce koja je 2021. godine pokrenuta i realizovana u Banjaluci, Banjaluka prošle godine korištene udžbenike poklonila osnovcima od petog do devetog razreda iz 13 lokalnih zajednica Republike Srpske.

 

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)