POSLJEDICE INFLACIJE Šta se danas može kupiti za 30 KM?
Foto: Pexels

POSLJEDICE INFLACIJE Šta se danas može kupiti za 30 KM?

Šećer je duplo skuplji skočio je sa 1,15KM na 2,3KM, a so sa 85 feninga na 1,4KM.

Godinama bilježimo rast cijena u BiH. Ekipa N1 provjerila je koliko se osnovnih životnih namirnica može kupiti za 30KM.

– U martu 2021. godine sa istim budžetom kupili smo pastu za zube, zaštitnu masku za lice, sapun, šećer, pavlaku, so, ulje, makarone, narandže, kilogram i 400 i nešto više od kilograma pilećeg filea i dobili kusur. Danas svih planiranih trideset KM danas nismo potrošili, jer ovdje nije bilo piletine koju smo kupovali prošli put kada smo nabavljali namirnice za 30KM. No već sada je jasno da su brojni artikli sa spiska poskupili – piše N1.

Šećer je duplo skuplji 1,15KM na 2,3KM, a so 85 pf na 1,4KM. Cijena ulja koja je tokom korone prelazila i pet KM, pala je, no i dalje je veća u odnosu na cijenu iz marta ‘21. Tada je iznosila 2,5KM, a danas 3,10.



– Ista tjestenina košta 60 feninga više, pavlaka od 400 gr 1,5KM. Posebno je primjetan rast higijenskih proizvoda ista pasta za zube koštala je 2,85KM, a danas 5,55. Samo jedan sapun kojeg smo kupili skuplji je za dvije KM. Uz to je smanjen, sa 100 na 90gr – rezultati su ovog istraživanja.

Sa ovom procjenom slažu se i građani.

– Prije se za 50KM moglo kupiti pet puta više nego danas. Ništa specijalno, malo mliječnih porizvoda, hljeb, voća i to je to – kazao je jedan od sagovornika.

– Nemam para, i šta me briga. Kad nemam para šta me briga za inflaciju. A šta se može kupiti za 30KM? Dva mesna, jedan hljeb i kilu paradajza. Nosim 40KM, sumnjam da ću moći kupiti za ručak i večeru. Nama je dobro, mi smo penzioneri, nemamo šta očekivati – samo su neki od komentara.

Prosječna plata u BiH iznosi oko 1.280KM. To u praksi znači da neko sa prosječnom platom, da nema režije, kredite, niti bilo kakve druge troškove, za dnevne troškove ima oko 40 KM.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)