OD AZRE DO BEŠLIĆA I BRESKVICE Evo koju muziku slušaju domaći političari (FOTO, VIDEO)
Foto: V. Ševčuk

OD AZRE DO BEŠLIĆA I BRESKVICE Evo koju muziku slušaju domaći političari (FOTO, VIDEO)

Kako stvari stoje, u skupštini Banjaluke svi vole Zdravka Čolića ili Riblju Čorbu i niko ne sluša "modernu" muziku, pogotovo ne takozvani "trep".

Prvi čovjek PDP-a Branislav Borenović voli slušati Lepu Brenu i Halida Bešlića, a legendarnog Bešlića voli i njegov najljući rival Milorad Dodik.

Upravo muzički ukus političara bila je tema BLinkovog razgovora sa domaćim političarima.

Dok su jedni otkrili svoje omiljene bendove i pjesme, drugi nisu  morali ništa ni reći, jer se svakodnevno “dohvate” mikrofona.



Ali krenimo od Banjaluke i odbornika.

Kako stvari stoje, u skupštini grada svi vole Zdravka Čolića ili Riblju Čorbu i niko ne sluša “modernu” muziku, pogotovo ne takozvani “trep”.

Nevena Todorović, odbornik SNSD-a u Banjaluci

– Slušam pop i rok muziku, nove izvođače ne pratim. Čula sam da su mahom tekstovi vuglarni i neprimjereni, ali to zaista ne slušam. Moja omiljena grupa je Azra, a volim i Riblju Čorbu, Bijelo dugme i tako – kaže Todorovićeva za BLink.

Smiljana Moravac-Babić odbornik PDP-a u Banjaluci

– Muziku slušam u zavisnosti od raspoloženja. Ako radim, volim ozbiljnu muziku, nešto lagano što podstiče ta neka lijepa osjećanja, Mocart ili Betovena. Muzika moje mladosti ,koju i danas slušam, su Novi fosili, Zdravko Čolić i Neda Ukraden. To su neke lijepe pjesme koje bude fina osjećanja. Takođe, volim dobru narodnu muziku, naročito dobru sevdalinku. To je vezano za dušu, a smatram da sam osoba koja ima dušu i koja može da osjeti tu pjesmu. Ne sviđa mi se muzika koja stvara buku. Ne sviđa mi se ova sad takozvana trep muzika, koja je utemeljena na lošim pobudama, koja promoviše oružje  i drogu. Ta muzika doslovno to propagira i ne sviđa mi se što ima sve više mladih koji slušaju tu vrstu tekstova – ističe Smiljana Moravac- Babić.

Aleksandar Petković, nezavisno odbornik u Banjaluci

– Ja sam iz nekog vremena kada se slušala Riblja Čorba i Zdravka Čolić. Odnosno izvođači koji su imali smisla za muziku i imaju ga i dan danas. Što se tiče ovih novokomponovanih stvari koje se danas serviraju našoj djeci, a propagiraju sve negativno i govore kako treba biti loš čovjek, izuetno sam protiv toga. Muzika mora da ima neki smisao. Nisam siguran da danas ima dovoljno kvalitetne muzike, sve je danas komercijala i zarada, a sve manje umjetnost – kaže Pektović.

Kada je upitanju prvi čovjek PDP-a kako kaže njegov muzički ukus je šarolik.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a

– Šaroliko, zavisno od ambijenta i društva, od pop-roka do narodne muzike pa i kad djeca insistiraju u autu da slušamo od neke Breskvice, Devita, Cerake, Dječaka, Hu-sija pa čak i do nekog Jele i Rokija Vulovića. Što se tiče mojih pjesama, omiljene su mi “Ljubav, Vera, Nada” od Nataše Bekvalac i “Stara kuća stari krov” od Halida Beslića i Brenina “Ne bih ja bila ja” – otkriva Borenović za BLink.

Gostujući u emisiji Leksikon na BLinku, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković pričao je o muzici i o tome uz koju pjesmu lomi čaše.

– Ne lomim čaše, nisam taj tip. Ima dosta pjesama koje volim, inače su tiše. Kada bi čovjek čuo ono što volim da slušam, rekao bi da sam ja mnogo tužan čovjek. Volim pjesme sa dubinskom emocijom ali to slušam više za sebe. Volim da idem na mjesta gdje više mogu da pričam sa ljudima nego mjesta na kojima će muzika nadglasati našu komunikaciju – rekao je Stanivuković.

Dodikovo zborovanje

Svi znamo koju muziku sluša predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik jer se gotovo redovno “lati” mikrofona.

Tada su na repertoaru uglavnom hitovi Baje Malog Knindže, a zna se da Dodik voli i pjesme Halida Bešlića i Marinka Rokvića.

Pa je tako na zadnjem Kočićevom zboru zapjevao hitove “Ovo je moja kuća”, i “Romaniju”, a društvo mu je pravio predsjednik GrO SNSD-a Banjaluka Vlado Đajić.

Kada je u pitanju Vlado Đajić on je u javnosti poznat kao ljubitelj Krajiške pjesme. Pa je tako jednom prilikom, u multimedijalnoj sali Čajevca, pjevao “Ne namiguj đavole garavi…”

Đajić, je tada  na svojim društvenim mrežama objavio fotografije u tradicionalnim nošnjama koje su podijelili i poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Srđan Mazalica i banjalučki odbornik Dragoslav Topić.

Prošle godine Đajić se opustio uz Žareta i Gocija, a to je samo dio njegovog repertoara.

S obzirom da su naredne godine lokalni izbori, a samim tim i kampanje, ne sumnjamo da će muzike i “šarolikog” repertoara nedostajati…

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)