Koliko vremena djeca smiju provoditi ispred ekrana?
Foto: Pexels

Koliko vremena djeca smiju provoditi ispred ekrana?

Djeca do tri godine trebaju izbjegavati ekrane.

S obzirom na dostupnost moderne tehnologije, danas sve veći broj djece vrijeme provodi pred ekranima. I dok to neki roditelji dozvoljavaju samo povremeno, ima i onih koji svaki slobodan trenutak djetetu daju u ruke mobitel ili tablet.

Pedijatri i ostali stručnjaci slažu se da je previše vremena ispred ekrana loše za razvoj. No za mnoge porodice djetinjstvo bez ekrana nije moguće, a čak nije ni poželjno. Na kraju krajeva, živimo u digitalnom dobu i naša djeca trebaju biti tehnološki i medijski obrazovana, donosi Motherly.

Matthew Johnson, direktor obrazovanja za Media Smarts, nevladine organizacije koja se bavi digitalnom i medijskom pismenošću, kaže kako je važno voditi računa o tome koliko dijete vremena provodi ispred ekrana, a to zavisi prvenstveno od njegovog uzrasta.



Djeca mlađa od tri godine

Prema mišljenju Američkog udruženja pedijatara, mala djeca do treće godine uopše ne bi smjela gledati u ekrane, a jedini izuzetak su  eventualni videopozivi. Naime, istraživanja pokazuju da videorazgovor od nekoliko minuta kod beba i male djece izaziva potpuno drugačije neurološke odgovore od gledanja televizije ili korištenja tableta. Djeca razumiju kako je videorazgovor dvosmjerna komunikacija pa im toliko ne šteti.

Ipak, i to bi vrijeme moralo biti ograničeno jer nije bezazleno.

‘- Postoje čvrsti dokazi da vrijeme provedeno ispred ekrana može negativno uticati  na dječji razvoj govora i druge oblike razvoja. Ono zamjenjuje fizičku interakciju i kreativnu igru koja je djeci potrebna za razvoj – objašnjava Johnson.

Djeca od tri do pet godina

Djeca ove dobi poznata su po svojoj ljubavi prema ekranima i crtićima, ali kako objašnjava Johnson, njihove želje trebale bi biti zadovoljene umjereno.

-Iako ne postoji ništa loše u pametnim telefonima i drugim tipovima ekrana ako se oni u ovoj dobi koriste povremeno i umjereno, nikada ih ne biste smjeli koristiti kao sredstvo za smirenje ili odvlačenje djetetove pažnje. Smatram kako bi roditelji uvijek trebali unaprijed isplanirati provođenje vremena pred ekranom jer jedino tako mogu voditi računa o tome koliko točno vremena njihov mališan provodi koristeći ih – objašnjava.

Pedijatri savjetuju da djeca od tri do pet godina ne koriste ekrane duže od sat vremena dnevno te ističu da je važno da pritom obavezno imaju nadzor roditelja ili neke druge starije osobe.

Djeca školske dobi

Kada je riječ o djeci školske dobi, stručnjaci naglašavaju kako tada dobivaju nove prioritete, a vrijeme ispred ekrana i dalje je nešto o čemu treba voditi računa.

– Treba naučiti djecu da provođenje vremena pred ekranom nije dobra navika i roditelji moraju postaviti jasna pravila. Razumno vrijeme ispred ekrana jednako je bitno kao i oralna higijena – dodaje Johnson.

Istraživanja pokazuju da djeca školske dobi smiju ispred ekrana provoditi maksimalno dva sata dnevno, a posebno je važno da se pazi na to kakve točno sadržaje koriste.

– Umjesto da računaju sate, roditelji moraju razmotriti koliko kreativnosti izaziva djetetovo gledanje u ekrane jer programi za animaciju ili određena istraživanja za školu svakako nisu pasivna upotreba tehnologije, što ih ne čini štetnima kao gledanje nekih drugih sadržaja poput crtića ili igranje igrica – napominje Johnson te dodaje kako treba pomoći djetetu da shvati važnost umjerenosti, koja je ključna u gledanju u ekrane.

Index.hr

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)