Crnadak: Ako se optužnica potvrdi, Dodik treba da podnese ostavku
Foto: D. Rakita

Crnadak: Ako se optužnica potvrdi, Dodik treba da podnese ostavku

Crnadak navodi da je pravna situacija u kojoj se nalazi Dodik ozbiljna.

Narodski rečeno, SNSD i partneri se prave blesavi. Izjava da nisu odustali od zakona o Ustavnom sudu BiH ne znači ništa, jer je zaključak Narodne skupštine jasan: “Nema usvajanja drugih zakona dok se taj ne usvoji”. Tačka. Nema radnih grupa, čitanja zakona na glas i drugih besmislica, zaključak je proveden tek kad se usvoji zakon o Ustavnom sudu.

Ovo kaže Igor Crnadak, potpredsjednik PDP i šef Kluba poslanika te stranke u Narodnoj skupštini, komentarišući argumentaciju vlasti, posebno predsjednika NSRS Nenada Stevandića, da nisu odustali od zakona o Ustavnom sudu BiH, a time ni od zaključka parlamenta.

– Oni su pogazili zaključak, jer je trebalo kupiti zgradu od kuma, dati nove tendere raznim prointerima i sirijusima, kupiti nove limuzine… Na kraju krajeva, javno smo dokazali da SNSD čak ne primjenjuje ni Zakon o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH. Očigledno da Dodik nije omekšao poslije optužnice, nego se potpuno slomio. Ovo je težak period za njega i veoma, veoma opasan period za Republiku Srpsku, kojoj je on postao ozbiljan kamen oko vrata – tvrdi Crnadak u intervjuu za Srpskainfo.



Odgovarajući na pitanje da je podizanje optužnice protiv Milorada Dodika u javnosti je predstavljeno kao napad na čitavu Republiku Srpsku, Crnadak je rekao da u toj tezi nema nimalo istine.

– Optužnica se odnosi na Dodika, a ne na funkciju predsjednika Republike. Najbolje i za Dodika i za Republiku Srpsku bi bilo da, ukoliko se optužnica potvrdi, podnese ostavku i posveti se odbrani, a da se izabere novi predsjednik RS, koji ne bi bio pod takvim opterećenjem. Međutim, Dodik je izabrao pristup „država, to sam ja“ i stavio je ispred sebe, kao nekakav štit, i institucije i funkcionere i narod. Ne pokazuje da mu je stalo do Srpske, nego isključivo do vlastite političke karijere i ostanka na vlasti po svaku cijenu – kazao je on.

Crnadak dalje navodi da je pravna situacija u kojoj se nalazi Dodik ozbiljna.

– Vjerujem da bi volio da nikad nije dao izjavu, nakon smjene Poplašena 1999. godine, da nije Vestendorp diskvalifikovao Poplašena, nego Poplašen sam sebe, jer je radio protiv Srpske – podsjetio je Crnadak i dodao:

“Danas svako može u toj izjavi riječ Vestendorp zamijeniti sa Šmit, a riječ Poplašen sa Dodik”.

Srpskainfo

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)