PJESNIK I GLADIJATOR Godišnjica smrti čuvenog boksera i legende Banjaluke Marijana Beneša
Foto: Blink

PJESNIK I GLADIJATOR Godišnjica smrti čuvenog boksera i legende Banjaluke Marijana Beneša

Bio je pjesnik u životu i gladijator u ringu, jugoslovenski Roki Balboa, banjalučki šmeker, čovjek široke ruke.

Na današnji dan, prije pet godina, umro je Marijan Beneš, jedan od najboljih evropskih boksera svih vremena i legenda Banjaluke, grada u kojem je, kako je sam govorio, doživio mnogo lijepih, ali i krvavih dana.

Uamaterskoj boksersoj karijeri borio se u  299 mečeva, 272 završio je pobjedom, izgubio samo 16. Imresivan je i skor njegove kratke, ali zvjezdane, profesionalne karijere: od 39 mečeva, 32 je završio pobjedom, od čega je 21 put pobijedio nokautom.

Ali, Marijan je bio mnogo više od statistike. Bio je pjesnik u životu i gladijator u ringu, jugoslovenski Roki Balboa, banjalučki šmeker, čovjek široke ruke.



Svi znaju da je novac krvavo zarađen u ringu dijelio šakom i kapom. O tome su se ispredale urbane legende.

Kako je sam priznao pred smrt, tokom života je podijelio više od pet miliona maraka i na kraju ostao bez ičeg, bar u materijalnom smislu.

Čuveni sportski komentator Dragan Nikitović opsiao je Beneša kao “najvećeg tragičara jugoslovenskog boksa” i nije pogriješio.

Zbog čestih povreda u ringu, ostao je bez oka, stigla ga je i bolest, pa je ostao i bez glasa, savladale su ga Parkinsonova i Alchajmerova bolest.

Umro je u 68. godini u domu za stare, a do posljednjeg dana uz njega je bila njegova bivša supruga Stana, koja je, 23 godine nakon razvoda, došla u Banjaluku da ga njeguje, piše Srpskainfo.

KATEGORIJE

KOMENTARI

Wordpress (0)