“POGONSKO GORIVO” ZA KARCINOM Evo koju hranu treba da izbjegavate nakon 40. godine
Foto: Pexels

“POGONSKO GORIVO” ZA KARCINOM Evo koju hranu treba da izbjegavate nakon 40. godine

Šećer oštećuje proteine vezivnog tkiva organizma.

Jedna od važnih životnih prekretnica svakako je jubilarni 40. rođendan. Pored brojnih promjena, nutricionisti savetuju i promenu ishrane, jer je pravo vreme da se izbace neke namirnice iz jelovnika.

Ruska nutricionistkinja, Zuhra Pavlova tvrdi da se nakon napunjenih jubilarnih 40 godina i te kako naziru posljedice nepažnje iz mladosti. Međutim, nije u pitanju ništa što zdrave navike ne mogu rešiti, te će pomoći vašem tijelu da izbjegne probleme sa srcem, jetrom, zglobovima i viškom kilograma, piše City magazine.

-Čips i gazirana pića možete da zaboravite. Raznovrsna ishrana neophodna je da biste prij svega cijeli organizam održali u zdravom stanju. Da biste to postigli morate jesti grašak, pasulj, sočivo, leblebije, integralne žitarice i mlečne proizvode, objašnjava Pavlova i dodaje da je neophodno da na našem jelovnikom često bude: morska riba, pečurke, grejpfrut, zeleno povrće, heljda, orasi, brokoli, ali i kurkuma i kumin, prenosi Nova.rs.



Takođe, nutricionistkinja ističe da je važno da konzumiramo što više vode, jer ona igra glavnu ulogu u funkcionisanju organizma. Pored vode, biljni čajevi su takođe poželjni u svakodnevnoj ishrani.

Doktorka je podsetila na štetu koju brza hrana može nanijeti, jer, kako objašnjava, prerađena i pržena hrana, naročito meso, uzrokuje upalu jetre, krvnih sudova i zglobova, što za posledicu ima probleme sa kožom, metabolizmom i gojenjem.

Šta ne treba jesti nakon 40. godine?

Smanjenje unosa šećera je osnova zdravijeg života.

-Šećer je jedna od namirnica s visokim glikemijskim indeksom. Ubrzava starenje mozga, odlično je ‘pogonsko gorivo’ za maligne ćelije. Oštećuje proteine ​​vezivnog tkiva, što stari kožu, krvne sudove i unutrašnje organe. Svakako morate da se odreknete sokova i peciva. Takođe, pokušajte da smanjite beli hljeb, testeninu, bijeli pirinač i žitarice, objasnila je Pavlova.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)