NEDOSTATAK RADNIKA Posao konobara u Srpskoj uskoro bez diplome
Foto: Pexels

NEDOSTATAK RADNIKA Posao konobara u Srpskoj uskoro bez diplome

Plan je da se račun ubuduće izdaje onog trenutka kada gost bude želio da plati.

Ministarstvo trgovine i turizma RS prihvatilo je prijedlog vlasnika ugostiteljskih objekata da konobari u restoranima i hotelima mogu da rade bez tražene školske spreme.

Predlagač zakona, Ministarstvo i trgovine i turizma RS, navodi da su se za ovaj potez odlučili jer je jedan od najvećih problema u sektoru ugostiteljstva nedostatak radne snage i odliv osposobljenih konobara u zemlje u regionu.

– Posljedično, ugostitelji imaju problem da pronađu radnu snagu, a dosadašnji uslovi po pitanju stručne osposobljenosti konobara dodatno otežavaju ionako već veliki problem. Namjera jeste da se ugostiteljima omogući da zaposle konobara prema njegovim sposobnostima i ličnim karakteristikama koje su od uticaja na obavljanje posla neposrednog usluživanja gostiju, i to bez obzira na stručnu spremu, navode u Ministarstvu trgovine i turizma RS, piše Srpskainfo.



Inače, kako tvrde u Ministarstvu, cilj zakona je uspostavljanje jedinstvene evidencije svih ugostitelja koji pružaju usluge smještaja, smanjenje sive ekonomije u oblasti ugostiteljstva, te povećanje konkurentnosti u poslovanju. Kod utvrđivanja opcija za postizanje ciljeva i njihove analize, utvrđeno je da se cilj može postići jedino, tvrde, regulatornom mjerom.

Jedna od novina jeste uvođenje Centralnog informacionog sistema u ugostiteljstvu, za što će, po procjeni ministarstva, u naredne dvije godine trebati oko pet miliona КM.

Ministarstvo će uspostaviti Centralni informacioni sistem i ugostiteljima koji pružaju uslugu smještaja obezbijediti besplatan pristup njemu. Ugostitelj koji pruža uslugu smještaja dužan je da u centralni informacioni sistem unese osnovne podatke.

Po podacima Udruženja poslodavaca u turizmu i ugostiteljstvu, u ugostiteljstvu u Srpskoj ima oko 14.000 zaposlenih od kojih oko 30 odsto rade kao konobari. Najviše 5.000 njih su, kako kaže Kurtinović, konobari. Zvanična statistika kaže da je u ovoj branši prosječna neto plata 1.009 KM, piše Srpskainfo.

– Najniže plate su 900 KM, a idu do 1.500-1.600 KM. To su njihova primanja, a mi želimo da se konačno stane u kraj nelojalnoj konkurenciji, odnosno platama u koverti. Imaćemo sastanak s predstavnicima Ministarstva finansija i Poreske uprave RS i ponudićemo im rješenja, navodi Kurtinović.

Kaže da će poslodavci iz ugostiteljstva i turizma tražiti da se konobari u ugovorima o radu obavežu da plaćaju dio kazne za neizdavanje fiskalnih računa.

– Ne može samo vlasnik da plaća, jer on ne može da zna u svakom trenutku šta radi konobar, kažu u Udruženju.

Kurtinović dodaje da je pozitivno rješenje u predloženom zakonu što će se usluga u ugostiteljskom objektu završavati onog trenutka kada gost bude tražio račun.

– Sada konobar mora uz piće i hranu da donese i račun. Plan je da se račun ubuduće izdaje onog trenutka kada gost bude želio da plati, objašnjava Kurtinović.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)