RECEPT ZA BUNDEVARU Jesenja poslastica od koje će mirisati čitava kuća
Stigla je jesen, a sa njom i sezona bundeve, pa je pravo vreme da napravite slasnu pitu od ovog povrća.
Bundeva je povrće zanimljivog ukusa, a od nje možete da spremate najrazličitija jela, od potaža, do pita i lažnog pomfrita.
Danas vam predlažemo da napravite fantastičnu bundevaru od gotovih kora.
Sastojci:
500 g kora za pitu
100 ml ulja
30 g šećera u prahu
Za fil:
700 g bundeve
50 g putera
300 g šećera
4 jajeta
250 ml mlijeka
1 vanilin šećer
cimet po ukusu
Priprema:
U šerpi istopite puter, pa dodajte rendanu bundevu, kao i 200 g šećera i sipajte pola količine mlijeka. Krčkajte dok tečnost skroz ne ispari, pa ostavite da se ohladi. Odvojte bjelanca i žumanca, pa žumanca umutite sa 100 g šećera.
U drugoj posudi umutite bjelanca u čvrst šne. Pomiješajte obe smjese i lagano umiješajte.
Zatim smjesu dodajte ohlađenoj bundevi i pospite cimetom i vanilin šećerom. Promiješajte i sipajte preostalo mlijeko i lijepo sjedinite. Tepsiju nauljite i stavite 2–3 kore jednu preko druge, ali ostavite da im krajevi vire iz posude. Malo nauljite kore, pa premažite fil, opet poredajte kore, fil… i tako dok ne potrošite sve sastojke.
Pokrijte korom, a zatim preko stavite i one koje vire. Premažite preostalim uljem i pecite u zagrijanoj rerni na 200°C oko 40 minuta.