STATISTIČKI POKAZATELJI Ponovo raste inflacija u BiH
Foto D.Komarnicki

STATISTIČKI POKAZATELJI Ponovo raste inflacija u BiH

Potrošačke cijene i dalje rastu.

Inflacija u Bosni i Hercegovini je nakon devet mjeseci pada ponovo u porastu, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH.

Naime, kako se navodi u ovim podacima, cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH mjerene indeksom potrošačkih cijena, u avgustu 2023. godine u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku su zabilježile rast nivoa za jedan odsto.

– Cijene proizvoda i usluga za ličnu potrošnju u avgustu su, poredeći sa istim periodom prošle godine, zabilježile rast od 4,7 odsto, piše u podacima Agencije za statistiku BiH.



Tako su na godišnjem nivou najviše rasle cijene ostalih dobara i usluga (9,2 odsto) te hrane i bezalkoholnih pića i namještaja, kućanskih uređaja i redovnog održavanja kuće (osam odsto).

– Troškovi stanovanja i režija, kao i cijene u restoranima i hotelima i za rekreaciju i kulturu imali su rast veći od sedam odsto. Pad cijena zabilježen je u odjeljcima odjeće i obuće za 5,8 odsto i prevoza za 6,4 odsto, stoji u podacima.

Ovo je bilo realno očekivati, jer su prije nekoliko dana i Federalni zavod za statistiku i Republički zavod za statistiku u svojim podacima pokazali rast inflacije.

Marko Đogo, dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, rekao je za “Nezavisne novine” da je na ponovni rast inflacije sigurno uticala cijena nafte.

– Inflacija je dosta složenija pojava nego što se nama na prvi pogled čini. Postoji mnogo faktora koji mogu uticati na inflaciju, sa strane ponude i tražnje, psihologije, monetarne politike. Ta razlika u porastu inflacije još nije toliko velika da bismo mogli da kažemo da je jedan faktor odlučan. Ipak, u ovom slučaju je vjerovatno do cijena nafte, naveo je Đogo.

Istakao je da se proteklih godinu i više dana monetarne vlasti razvijenih zemalja trude da na neki način ponište ili umanje efekte ekspanzivne monetarne politike koja se vodila deset godina ranije, pišu Nezavisne.

– Šok koji je došao u međunarodnim lancima snabdijevanja gdje su ruski nafta i gas počeli da se uključuju preko trećih zemalja unio je komplikaciju i nestabilnost koja utiče proinflatorno. Kako vrijeme odmiče, i cijene na svjetskim berzama se stabilizuju, tako bi trebalo da dođe do pada inflacije, čemu smo svjedočili prethodnih devet mjeseci. Ipak, politička situacija u svijetu je vrlo nestabilna. Dok politika ne vrati neka normalna vremena, inflacija je pokazatelj vanrednog stanja. Ekonomisti su tu u drugom planu, politika je u prvom, naglasio je Đogo.

Ekonomista Admir Čavalić kazao je da je rast inflacije nakon devet mjeseci posljedica energetske krize.

– Činjenica je da smo imali rast cijena nafte i naftnih derivata na globalnom tržištu, što se reflektovalo na domaćem. Vjerovatno da je aktuelna inflacija najviše uvjetovana na cijene nafte i naftnih derivata, što se reflektuje na transportne troškove i samim tim i cijene, zaključio je Čavalić, pišu Nezavisne.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)