“UHVATI FILM BANJALUKA” Od 12. oktobra projekcije 17 filmova iz svih krajeva svijeta
Foto: Pexels

“UHVATI FILM BANJALUKA” Od 12. oktobra projekcije 17 filmova iz svih krajeva svijeta

Kroz filmski objektiv biće prikazano kako smanjiti socijalnu distancu osoba sa invaliditetom.

Dvanaesto izdanje Međunarodnog filmskog festivala „Uhvati film Banjaluka” biće održano u Banjoj Luci od 12. do 14. oktobra 2023. godine, u bioskopu CineStar cinemas (kino dvorana 2). Svečano otvaranje biće upriličeno 12. oktobra u Sinestaru, sa početkom u 19.00 časova, a naredna dva dana, 13. i 14. oktobra, program se nastavlja na istoj lokaciji.

Na ovogodišnji filmski konkurs prijavilo se ukupno 454 filma iz svih krajeva svijeta. U okviru filmskog programa na festivalu u Banjaluci premijerno biće prikazano 17 filmova, koji mijenjaju perspektive i ruše predrasude. Filmovi su visokog umjetničkog kvaliteta. Igrani su, animirani i dokumentarni.

Direktorka Audio-vizuelnog centra Republike Srpske Anja Ilić Stanić svojim obraćanjem će svečano otvoriti ovogodišnji Festival „Uhvati film Banja Luka”, nakon čega će filmski program započeti projekcijom dokumentarnog filma „Treća sreća” u režiji Davida Todorovića (Crna Gora).



Pored projekcije filmova publiku očekuje i zanimljiv prateći program festivala.

Povodom obilježavanja Međunarodne nedjelje djeteta u saradnji sa Narodnom i univerzitetskom bibliotekom Republike Srpske biće održana projekcija kratkometražnih filmova pod nazivom „Dječija nedjelja u svjetlu inkluzije”, koja će se održati 4. oktobra 2023. godine u Izložbenom salonu NUB Republike Srpske (4. sprat) sa početkom u 12.00 časova.

Panel diskusija „Kultura dostupna svima” (moderatorka Jelena Joksimović) sa gostima iz svijeta kulture, umjetnosti, književnosti, na programu je 13. oktobra sa početkom u 19.00 časova u Sinestaru.
U revijalnom dijelu filmskog programa posjetioci će imati priliku da pogledaju dokumentarni film „Neki novi Brodvej” u režiji Denisa Bojića, nakon čega će uslijediti razgovor sa Denisom Bojićem i Zoranom Jelićem.

Ulaz na sve projekcije i prateći program je besplatan.

Cilj „Uhvati film” festivala je da se kroz filmsku umjetnost doprinese smanjenju socijalne distance prema osobama s invaliditetom promovišući sve naše potencijale i mogućnosti. Bitni segmenti festivala su i rad na povećanju kulturne participacije osoba sa invaliditetom, afirmacija umjetničkog stvaralaštva i stručnosti u relevantnim oblastima osoba sa invaliditetom, kao i uticaj na medije radi adekvatnijeg i politički korektnijeg praćenja aktivnosti i dešavanja u kojima osobe sa invaliditetom učestvuju.

Organizatori se zahvaljuju svima onima koji su video porukama pozvali javnost da posjete ovogodišnji festival. Video poruke se nalaze na Instagram profilu i Fejsbuk stranici „Uhvati film Banja Luka” festivala. Isto tako, organizatori se zahvaljuju svim pisanim i elektronskim medijima, koji iz godine u godinu upoznaju javnost sa Uhvati film festivalom, i organizacionom timu festivala koji godinama s velikom predanošću radi na njegovoj pripremi i realizaciji.


Projekat je dio regionalne mreže Filmski festival „Uhvati film” koji realizuju partnerske organizacije iz regiona: KAO „Parnas” (Novi Sad), Udruga „Spirit” (Rijeka), HO „Partner” (Banja Luka) i NVU „Art 365” (Podgorica).
Festival je sufinansiran sredstvima Audio-vizuelnog centra Republike Srpske i Grada Banja Luka, a prijatelji festivala su: CSK print štamparija i hotel „Marriott”.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)