SAMO NEKOLIKO MESNIH PRERAĐEVINA U kampanji “Društveno odgovorni” nema nižih cijena mesa

SAMO NEKOLIKO MESNIH PRERAĐEVINA U kampanji “Društveno odgovorni” nema nižih cijena mesa

Cijene mesa i dalje su izrazito visoke.

U kampanji “Društveno odgovorni” učestvuje 19 proizvođača, a među njima nema nijednog koji potrošačima nudi svježe meso po nižim cijenama.

Na spisku od 45 proizvoda koji se prodaju po nižim cijenama, odnosno po cijenama bez marže koje su se odrekli proizvođači, distributeri i trgovci, se nalaze jedino mesne prerađevine poput tirolske kobasice, salame i pilećeg parizera.

Na spisku nema ni jedne vrste svježeg mesa koje se nalazi među proizvodima čije cijene ulaze u indeks potrošačkih cijena Zavoda za statistiku RS, prenosi Srpskainfo.



Po podacima Zavoda za statistiku RS, godišnja septembarska inflacija u Srpskoj je iznosila 5,7 odsto, a hrana je skuplja u prosjeku 6,3 odsto.

Tako su i cijene svježeg mesa veće u odnosu na septembar prošle godine.

Prosječna cijena jednog kilograma junetine sa kostima je bila 13,32 KM, a u devetom mjesecu prošle godine je koštala 12,12 KM. Teletina bez kosti je 24,94 KM, a godinu dana ranije je bila 24,05 KM.

Svinjetina (bez kosti) je za godinu dana poskupjela u prosjeku za 2 KM. U septembru ove godine je koštala 12,90 KM, a prošle godine u devetom mjesecu 10,91 KM.

Svježa piletina (cijelo pile) je u prosjeku 6,82 KM, a prošle godine 6,14 KM. Pileći file je 11,60 KM, dok je u septembru prošle godine koštao 11,04 KM.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)