POTVRĐENO Tužilaštvo formiralo predmet zbog javnih nabavki u Banji Mlječanica
Foto: spamljecanica.com

POTVRĐENO Tužilaštvo formiralo predmet zbog javnih nabavki u Banji Mlječanica

Firma koja se bavi građevinskim radovima dobila i dva tendera za nabavku jaja.

Okružno javno tužilaštvo (OJT) Prijedor ima formiran predmet koji se tiče određenih javnih nabavki Specijalne bolnice za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Mlječanica”, potvrđeno je za “Nezavisne novine” iz ove pravosudne institucije.

Oni su kazali kako je predmet formiran povodom medijskog članka koji je objavljen na portalu “Žurnal info/novosti”, a koji je kao temu imao javne nabavke u Banji “Mlječanica”, kojom, podsjećamo, kao vršilac dužnosti rukovodi Darko Banjac, predsjednik Narodne partije Srpske i poslanik u Narodnoj skupštini RS.

– Obavještavamo Vas da je tužilaštvo naredilo da se po pitanju navedenog izvrše provjere, nakon čega će biti donesena tužilačka odluka – rečeno je iz OJT Prijedor.



Podsjećamo, brojni mediji objavili su informaciju kako je rukovodstvo Specijalne bolnice za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Mlječanica” od 2020. godine dodijelilo preduzeću “Šumil” iz Kozarske Dubice nešto manje od 40 poslova vrijednih oko 19 miliona KM, koji se tiču dogradnje objekata za pomenutu bolnicu, kao i jednu nabavku konzumnih jaja, a da je većina poslova dodijeljena je putem direktnih sporazuma, konkurentskog zahtjeva ili pregovaračkog postupka bez objavljivanja obavještenja o nabavci.

Sporno u cjelokupnoj priči bilo je i to što je vlasnik preduzeća “Šumil” Milan Šuvak, koji je inače otac Miloša Šuvaka, stranačkog kolege Darka Banjca.

Uvidom u registar javnih nabavki moglo se vidjeti da su ugovori o poslovnoj saradnji “Mlječanice” i “Šumila” naročito došli do izražaja od 2020. godine, kada je Banjac zasjeo na direktorsku fotelju u Banji.

Od toga perioda, između “Mlječanice” i firme “Šumil” zaključeno je 37 ugovora, a u pojedinim javnim pozivima “Šumil” nije imao nikakvu konkurenciju, odnosno bio je jedini ponuđač.

Najvrjedniji ugovor koji su oni sklopili bio je vrijedan 4,6 miliona KM bez PDV-a, a zaključen je u oktobru 2021. godine, i ticao se izgradnja hidro bloka za potrebe Banje “Mlječanica”.

Zanimljivo je bilo i da je “Šumil” koji se inače bavi građevinskim radovima, dobio i dva tendera za nabavku konzumnih jaja vrijedna oko 12.000 KM.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)