“ČITAOCI SVIH UZRASTA” Beletristika najtraženiji žanr u bibliotekama širom Srpske
Foto: unsplash

“ČITAOCI SVIH UZRASTA” Beletristika najtraženiji žanr u bibliotekama širom Srpske

Članovi NUB RS trenutno najviše čitaju Lusindu Rajli i serijal "Sedam sestara".

Bibliotekari širom Srpske rade na promociji pisane riječi i organizuju različite programe sa ciljem da privuku čitalačku publiku svih uzrasta, a saglasni su i da je trenutno najtraženiji žanr beletristika.

Vesna Đurić, bibliotekarka u Narodnoj biblioteci Trebinje, za “Nezavisne” kazuje da ovaj hram pisane riječi iz godine u godinu bilježe rast broja članova, a kako ističe, posebno ih raduje da svake godine među čitalačkom publikom imaju sve više mladih.

– Naši čitaoci su svih uzrasta i na tome smo veoma zahvalni. Radimo i sa djecom i sa odraslima, a svi naši događaji su usmjereni ka tome da privučemo čitalačku publiku, a da djecu od najranijih uzrasta približimo knjizi i pisanoj riječi. Zainteresovanost za sva dešavanja u biblioteci je velika i to nam je samo motiv više da radimo još bolje. Naša čitaonica je redovno puna, tu uče studenti, koji je koriste potpuno besplatno – kazala je Đurićeva.



Ističe da je članarina u biblioteci simbolična, 10 KM za odrasle, dok djeca ne plaćaju, a raduje ih činjenica da iz dana u dan susreću nova lica i nove čitaoce koji traži raznorazne žanrove.

– Vrlo su rijetki oni koji iz biblioteke izađu, a da nisu pronašli nešto za sebe. U posljednje vrijeme najviše se čitaju istorijski romani, te romansirane biografije, a klasici su nezaobilazni, i kao školska lektira, ali i kod ostalih članova, oni zadovoljavaju sve ukuse. Dosta se traže i trileri, životne priče, a naša biblioteka raspolaže i bogatom građom kada je u pitanju stručna literatura, tako da nam se i to mnogo traži – kazala je Đurićeva i dodala da mladi u posljednje vrijeme čitaju domaće pisce, kao što su Dejan Stojiljković i Vladimir Kecmanović, dok žene biraju Vesnu Dedić, Mirjanu Bobić Mojsilović, a sve veću popularnost imaju i skandinavski pisci.

Da svaki dan imaju pune ruke posla, ali i da su srećni zbog činjenice da ljubav prema pisanoj riječi i te kako živi u gradu na Vrbasu, potvrdila je Lana Šaula, bibliotekarka Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske (NUB RS).

– Kod nas broj članskih kartica prelazi 10.000, od kojih je više od pola aktivno, a najzastupljenija populacija su srednjoškolci, studenti i penzioneri, dok najmanje imamo osoba od 25 do 35 godina – kazala je Šaula.

Kako kaže, čitaju se i traže sve vrste žanrova, ali se beletristika izdvaja kao najtraženija.

– Stripovi su popularniji među mlađom generacijom, tražena je i psihologija, dok stariji, prvenstveno žene, više vole romane, istorijske i ljubavne drame, a muškarci biraju istorijske i političke trilere – kazala je ona.

Što se pisaca tiče, kako kaže, sve zavisi od žanra, ali članovi NUB RS trenutno najviše čitaju Lusindu Rajli i serijal “Sedam sestara”, za čiji najnoviji dio imaju više od 20 čitalaca na čekanju.

– Popularan je i Ju Nesbe kod ljubitelja trilera, ali i Fredrik Bakman, čija je knjiga ‘Čovek po imenu Uve’ i poslije nekoliko godina stalno na rezervaciji. Od domaćih autora tražena su djela Miodraga Majića, čita se i Dejan Tiago Stanković, a u posljednje vrijeme i Kristian Novak. Od ženskih domaćih autora tražena su djela Mirjane Bobić Mojsilović, Liljane Habjanović Đurović i Marice Popović. Međutim, ljudi se vole vratiti i klasicima, ne samo zato što su obavezne lektire, a kada govorimo o piscima klasika, tu Dostojevski ubjedljivo prednjači, kao i Meša Selimović i Ivo Andrić – objašnjava Šaula.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)