MILIČEVIĆ: Izborni zakon mora biti jedan od prioriteta u napretku ka EU

MILIČEVIĆ: Izborni zakon mora biti jedan od prioriteta u napretku ka EU

Ponovio je da aktuelna vlast ne vodi odgovornu nacionalnu politiku.

-Preduslov napretku ka članstvu u Evropskoj uniji treba da bude novi izborni zakon koji će omogućiti formiranje demokratske vlasti. To je temelj i preduslov ostvarenja 14 prioriteta koje EU od nas očekuje, kazao je Milan Miličević, predsjednik Srpske demokratske stranke.

Ističe da ako EU pohvali brzo formiranje Savjeta ministara kao napredak i formiranje vlasti na bazi izborne korupcije, kao što je to danas uradila Ursula fon de Lajen, tu smo vjeruje on u startu u problemu.

-Jedan od prioriteta napretka BiH ka EU mora biti izmjena izbornog zakona. Nedemokratski zakoni, koji su u međuvremenu doneseni, izmjene krivičnog zakona o kriminalizaciji klevete i zakon o nevladinim organizacijama pokazuju da se nalazimo u autokratskom društvu koje EU neće da vidi u svom članstvu. Očekivati da BiH sa stranim sudijama i OHR-om, kao zemlja pod protektoratom, uđe u Evropsku uniju je nerealno, navodi Miličević.



Smatra da je jasno da nismo u dobroj poziciji.

-Jedna druga rečenica je po meni veoma indikativna a to je rečenica Ursule fon de Lajen koja kaže da se neće praviti kompromisi ni sa jednim dijelom BiH kada su u pitanju naredni izvještaji i izvještaji o napretku. To je jasna poruka rukovodstvu Republike Srpske i aktuelnoj vlasti koja čini sve da održi “status quo” i da članstvo u EU ne bude naš prioritetni put – poručio je lider SDS-a.

Ponavlja da aktuelna vlast ne vodi odgovornu nacionalnu politiku.

-Zaustavljanje projekta u Republici Srpskoj jasan je stav Republike NJemačke prema Srpskoj i to nije nikakva ohrabrujuća poruka. Radi se o kazni stanovnicima Republike Srpske i lokalnim zajednicama u kojima se ti projekti implementiraju. To nisu sankcije neodgovornim političarima već su sankcije stanovnicima Republike Srpske i to nije dobra poruka Evropske unije, zaključio je Miličević.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)