HEROJSKI ČIN LJUBAVI Marija dala bubreg momku Milošu i pružila mu novi početak (FOTO)
Foto: Nova.rs

HEROJSKI ČIN LJUBAVI Marija dala bubreg momku Milošu i pružila mu novi početak (FOTO)

Cijeli Lazarevac je ponosan na hrabru Mariju koja je, skoro preko noći, odlučila da svog momka Miloša spasi muka i bolova.

Fudbaleru Milošu Markoviću (30) iz mjesta Strmovo kod Lajkovca prije devet godina utvrđena je hronična bubrežna insuficijencija, zbog čega je odmah morao na dijalizu. Gledajući ga kako danonoćno trpi bolove, njegova djevojka Marija Milojković (31) iz Lazarevca s kojom je u vezi oko godinu dana, odlučila je da mu donira bubreg. Transplatacija je uspješno obavljena 3. novembra u jednoj klinici u Turskoj, a ova hrabra Lazarevčanka ističe da je ovu odluku donijela sama, iako Miloš nije bio za to da ona “ide pod nož”.

Cijeli Lazarevac je ponosan na hrabru Mariju koja je, skoro preko noći, odlučila da svog momka Miloša spasi muka i bolova koje je imao zbog bolesti bubrega.

Iako su zajedno tek godinu dana, Marija kaže da se uopšte nije dvoumila, iako se Milo u početku bunio zbog njene odluke.



– Kada sam ga upoznala prije dvije godine, znala sam da ima problem sa bubrezima i da ide na dijalizu. Bio je u Srbiji na listi čekanja za transplataciju, međutim nije imao priliku da dobije bubreg. Mi smo započeli ljubavnu vezu, prije nekoliko meseci smo otpočeli zajednički život i tada sam shvatila da on zaista nije dobro – priča Marija.

Primijetila je njegove sve učestalije bolove, iscrpljenost zbog dijalize i nervozu, zbog čega joj je bilo veoma teško.

– Teško je živjeti sa nekim i gledati ga kako pati. U junu mu je trobozirala fistula na ruci, poslat je na VMA. Rekli su mu da hitno moramo da pronađemo donora i da je kateter posljednja opcija za dijalizu jer on kad stane, stalo je sve. Onda sam rekla: U redu, ovako ćemo. Pokrećemo akciju preko fondacije Budi human, ja ću da mu dam bubreg – kazala je odlučna Marija, piše Nova.rs.

Miloš se, kako objašnjava, bunio zbog njene odluke da ona bude donor organa.

– Nije htio da idem pod nož. Plašio se da mi nešto ne bude, međutim ja sam čvrsto odlučila. Našli smo agenciju u Nišu preko koje smo i došli na kliniku u Turskoj jer u Srbiji nije dozvoljena transplatacija između momka i devojke. Prošli smo Etički sud na kom je utvrđeno da organ, naravno, nije plaćen. Obavili smo sve analize, bili smo pomalo uplašeni s obzirom da imamo različite krvne grupe, te je, svakako, postojala mogućnost da možda neću moći da mu dam bubreg“.

Kompletna podudarnost

Kako dalje objašnjava, sedam dana čekali su rezultate analiza i njegovih i njenih. Na dan Svete Petke, 27. oktobra, saopšteno im je da im se rezultati apsolutno poklapaju.

– Bilo je nevjerovatno, posebno što sam ja nulta pozitivna krva grupa, a on A negativna. Nije bilo ništa potrebno, baš smo imali sreće. To se sve dešavalo prošle nedjelje. Kada smo prošli Etički sud, trebalo je da planiramo povratak u Srbiju, pa da vidimo kada će se obaviti transplatacija. Međutim, otišli smo na ručak i ja sam mu rekla da ne idemo kući dok ne obavimo transplataciju. I sutradan je već sve bilo gotovo – priča ova hrabra devojka.

Odmah poslije operacije, Marija je vidjela svog dragog koji, i pored bola, nije mogao da sakrije osmjeh na licu.

– Obilazila sam ga povremeno, a ja sam već sutradan bila otpuštena iz bolnice. Međutim, željela sam da budem pored njega, tako da sam ostala s njim u bolnici kao njegova pratnja. On je dobro, ima bolove, rana je velika, svaki dan ima ultrazvuk, vade mu krv, rade skener, ali je dobro – kaže ona.

Oporavak, prema njenim riječima, teče po planu i trebalo bi da se za dvadesetak dana vrate kući.

Njena majka, kako kaže, ništa nije znala, ali je veoma ponosna na svoju ćerku.

– Mami nisam ništa rekla, bila je u totalnom šoku. Znala je da smo u bolnici, ali ne na transplataciji. Kada sam joj sutradan rekla da sam mu ja dala bubreg, samo je izgovorila ‘znala sam’. Najvažnije je da je Miloš dobro. Čujem da neki pričaju: Jao, pa šta ako te ostavi? Ja ga nisam uslovila ni sa čim zbog bubrega. On nije u obavezi da sa mnom provede cijeli život, ja sam  tako željela. Ovo, zapravo, treba da uradi svaka osoba koja želi i može jer čovjek može najnormalnije da živi i sa jednim bubregom. Ja nemam nikakvu terapiju, ništa, samo kontrolu i to je to – poručuje naša sagovornica.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)