DEPRESIJA, STRAH, USAMLJENOST…”Plavi telefon” redvono zvoni zbog problema s mentalnim zdravljem
Foto: Unsplash

DEPRESIJA, STRAH, USAMLJENOST…”Plavi telefon” redvono zvoni zbog problema s mentalnim zdravljem

Najčešće teme o kojima mladi razgovaraju jesu strah i anksioznost, depresivnost, panični napadi, usamljenost, te suicidalne misli i ideje.

“Plavi telefon” zaprimio je veći broj poziva o temama iz oblasti mentalnog zdravlja.

Tako je, kako kaže Maja Kovačević, koordinatorka “Plavog telefona”, tokom ove godine zaprimljeno ukupno 13.837 poziva i 2.531 upit putem elektronskog savjetovanja.

– U navedenom periodu zaprimljeno je ukupno 46 prijava sumnje na nasiljev – navela je ona i dodala da, kada je u pitanju 2022. godina, zaprimljeno je ukupno 14.800 poziva, 2.150 upita putem elektronskog savjetovanja, te je nadležnim institucijama prijavljena sumnja na nasilje nad 58 osoba.



– Najčešći razlozi zbog kojih nam se djeca, mladi i odrasli obraćaju jesu problemi s mentalnim zdravljem, a najčešće teme o kojima razgovaraju jesu strah i anksioznost, depresivnost, panični napadi, usamljenost, te suicidalne misli i ideje – potvrdila je ona za “Nezavisne novine”.

U 2023. godini, kako kaže, primjetan je porast broja razgovora o temama iz oblasti mentalnog zdravlja, te je u ovoj godini taj broj duplo veći u odnosu na isti period prošle godine.

– Pored ove, česta tema razgovora jeste nasilje i zlostavljanje. Najčešći oblici nasilja zbog kojih nam se djeca i odrasli javljali jesu emocionalno i fizičko zlostavljanje, te nasilje u porodici. Kada su u pitanju prijave sumnji na nasilje, najveći broj se odnosio upravo na nasilje u porodici, dok se ostatak prijava odnosio na vršnjačko nasilje, te nasilje i uznemiravanje putem interneta – kazala je ona.

Dodaje da ih djeca i mlade osobe pozivaju zbog poteškoća u komunikaciji sa roditeljima.

– Često navode da ne nailaze na razumijevanje i podršku roditelja ili da nemaju dovoljno razvijen odnos povjerenja, što im otežava da im saopšte neki događaj koji je za njih uznemirujući – pojasnila je ona.

Pored navedenog, kako kaže, djeca i mladi se obraćaju i ukoliko dožive gubitak člana porodice, te im je potrebna podrška u nošenju s neprijatnim osjećanjima.

– Savjetnici ‘Plavog telefona’ su tu da ih saslušaju i da normalizuju njihova osjećanja, te da im objasne kako izgleda proces tugovanja na njima prihvatljiv način – ispričala je ona.

Još jedna česta tema, kako dodaje, jesu i partnerski odnosi.

– Djeca i mlade osobe najčešće se javljaju kako bi razgovarali o tome kako da priđu osobi koja im se dopada ili, ukoliko su u vezi, interesuju se za to kako da poboljšaju odnos sa partnerom. Neki od njih dožive prekid ljubavnog odnosa, pa ne znaju kako da se nose sa svojim osjećanjima – ispričala je ona.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)