SAD uvele sankcije Petru Đokiću
Foto: D. Rakita

SAD uvele sankcije Petru Đokiću

Na crnoj listi i Savo Cvjetinović iz Bijeljine.

Ministarstvo finansija SAD donijelo je nove sankcije vezano za Balkan, a na njima se našlo nekoliko imena iz Bosne i Hercegovine. Sankcije je sada dobio i ministar rudarstva i energetike Republike Srpske Petar Đokić.

Kako se navodi, sankcije je dobio Petar Đokić, rođen 29. jula 1961. u Brčkom, prenosi Klix.

-Na crnu listu je stavljen zbog toga što je odgovoran ili suučesnik u, ili je direktno ili posredno uključen u, kršenje ili čin koji je opstruisao ili prijetio provođenju bilo kojeg regionalnog sporazuma o bezbjednosti, miru, saradnji ili međusobnom priznavanju ili okvira ili mehanizma odgovornosti vezano uz Zapadni Balkan, uključujući Prespanski sporazum iz 2018.; Ohridski direktni sporazum iz 2001.; Rezolucija SB Ujedinjenih nacija 1244; Dejtonski mirovni sporazum; ili Zaključci Savjeta Konferencije za provedbu mira održane u Londonu u prosincu 1995., uključujući odluke ili zaključke Visokog predstavnika, Savjeta za provođenje mira ili njegovog Upravnog odbora; ili Međunarodni krivični  sud za bivšu Jugoslaviju, ili, u odnosu na bivšu Jugoslaviju, Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove – stoji u obrazloženju.



Osim njega na crnoj listi je sada i Savo Cvijetinović zvani Tigar iz Bijeljine, rođen 27. decembra 1959. u Loparama. Navodi se da su sankcije njemu povezane sa firmom Inžinjering-BN Bijeljina d.o.o. koja je u vlasništvu bivšeg zamjenika načelnika vojnog vazdušnog transporta u Oružanim snagama Rusije.

-BN Inžinjering je omogućio ilegalni transfer motora za helikoptere, proizvedenih u Ukrajini u Rusiju, preko BiH – navodi se te ističu i da je Cvijetinović član Izvršnog odbora SNSD-a.

Šef predstavništva RS-a u Moskvi Duško Perović je također dobio sankcije zbog njegovog učešća u interakciji između Milorada Dodika i Rusije. Ističu da je lobirao za sastanke Dodika s Putinom te da se predstavljao kao neko ko nastupa uime Dodika. On je ocijenjen kao “glavni Dodikov čovjek u Rusiji”.

-Uprkos tome što je bio zaposlenik Vlade RS-a, Perović je bio zaposlen u dvije firme jednog ruskog milijardera, paralelno dok je taj milijarder bio u procesu sklapanja profitabilnog posla sa Vladom RS-a – navodi se u obrazloženju.

Na listi sankcionisanih našli su se i lica iz Srbije: Nenad Popović i Miša Vacić.

Iz Crne Gore sankcionisani su Miodrag Davidović, Branislav Mićunović i Duško Perović, a iz Sjeverne Makedonije, Ratka Kunoska Kamčeva, te Irina Samsonenko i Sergej Samsonenko, koji su porijeklom iz Rusije, prenosi Srna.

Američka Kancelarija za kontrolu strane imovine navodi da su sankcije izrečene u vezi sa kompanijom “Orka Holding AD” i njenim transakcijama povezanim sa poljoprivrednim proizvodima, lijekovima, medicinskim uređajima, rezervnim dijelovima i komponentama, ažuriranjima softvera ili medicinskom prevencijom, dijagnozom, liječenjem ili kliničkim ispitivanjima.

 

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)