SOKOLOVI NA STUBOVIMA Šta su graditelji banjalučkog Banskog dvora htjeli poručiti? (FOTO)
Foto: V. Ševčuk

SOKOLOVI NA STUBOVIMA Šta su graditelji banjalučkog Banskog dvora htjeli poručiti? (FOTO)

Ova ptica je simbol nepobjedivosti i slobode.

Da li ste uočili sokole na stubovima koji krase Banski dvor?

Fotoreporter Blinka danas je slikao detalje jednog od naprepoznatljivijih objekata u Banjaluci Banskog dvora.

Na stubovima se nalazi ptica soko, a prema riječima istoričara Zorana Pejšinovića soko ima posebno značenje.



– Soko je najrasprostranjenija grabljivica na planeti: u preko 40 vrsta naseljava skoro sve krajeve svijeta, pa nije čudo što je našao svoje mjesto u gotovo svim kulturama, na svim kontinentima.  Ova ptica je simbol nepobjedivosti i slobode, simbol postignuća, izdizanja iznad ovozemaljskih problema, simbol uspjeha, pobjede, trijumfa.

Soko je i lovac, simbol rata, ali i glasnik koji donosi poruke iz duhovnog, nevidljivog svijeta. Zanimljivo je da je upravo ta ptica najbrža životinja na svijetu – pri obrušavanju može razviti i 350 km/sat!!! Osim toga, soko vidi osam puta bolje od prosječnog ljudskog bića, pa je i metafora posmatranja, izučavanja – napisao je Pejašinović na svom Fejsbuk profilu, na kojem nas često obavještava o zanimljivim činjenicama iz istorije grada.

– Nismo sigurni da su graditelji banjalučkog Banskog dvora znali za sve rečeno, ali je jasno da je i tim neimarima ova grabljivica bila inspiracija i motiv. Valja, svakako, imati u vidu da je soko bio utkan i u ideju i ideologiju jugoslovenske kraljevine.  Sve rečeno (a i ponešto više) svjedoče dvije kolorizovane fotografije majstorske radionice u podrumu Banskog dvora u izgradnji, u kojoj su pravljeni kapiteli za ulazne stubove – zaključuje Pejašinović.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)