Premijera predstave “Čelične magnolije” sutra u Narodnom pozorištu RS
Foto: D. Rakita

Premijera predstave “Čelične magnolije” sutra u Narodnom pozorištu RS

Riječ je o kultnom pozorišnom tekstu koji je od praizvedbe 1987. godine postavljen na brojnim scenama širom svijeta.

U Narodnom pozorištu Republike Srpske na Sceni “Petar Kočić”, sutra će biti premijerno prikazana predstava “Čelične magnolije” po tekstu Roberta Harlinga, a u režiji Ane Grigorović.

Riječ je o kultnom pozorišnom tekstu koji je od praizvedbe 1987. godine postavljen na brojnim scenama širom svijeta, a doživio je i filmsku adaptaciju.



Na driljiv i duhovit način goviri o prijateljstvu i solidarnosti zasnovanom na šest ženskih uloga.

Režiserki Ani Grigorović ovo je prva saradnja sa NPRS, a kako je objasnila, i jedan od divnijih procesa u njenoj karijeri.

– Mi radimo od 24. oktobra, posvećeno na drami koja je pre svega ljudska i autobiografska priča običnog čoveka iz Luizijane koji je pokušao da sačuva sećanje na svoju sestru preminulu od posledica dijabetesa. Ta ljudska priča koja je dirljiva po sebi je uspela da stvori kult koji “Čelične magnolije” i kao drama i kao film imaju. To je komad koji je izvođen u preko sedamnaest država širom sveta i i dalje se izvodi – kazala je ona.

Uloge tumače Snježana Mišić, Božana Kukilo, Dragana Marić, Dana Poletan, Slađana Zrnić i Vedrana Mačković.

Direktorica Narodnog pozorišta Republike Srpske Dijana Grbić rekla je da je zadovoljna i srećna što godinu završavaju ovakvim projektom koji ima snažnu poruku, a to je poruka potrebe za podrškom u društvu.

– Podrška i potreba za podrškom međuljudskom i društvenom obilježila je i godinu našeg rada ovdje. Ovo je jedna od najuspješnijih sezona, bogata po broju produkcija, po broju izvođenja, gostovanja i nagrada. Bez podrške samog ansambla i kolektiva NPRS ovakvi rezultati i uspješna sezona ne bi bila moguća. Napominjem to svaki put, jer je bitno da se kaže pošto je pozorište kolektivan čin – rekla je Grbićeva.

Glumica Slađana Zrnić je istakla da su žene u predstavi, a i van nje, jako duhovite.

– Toliko smo se dobro zezale i prozivale jedna drugu, kao likovi. I to je meni fascinantno koliko moj posao mene može da oslobodi. I to se u predstavi i vidi. Biće suza, biće smijanja velikog. Kostimi, muzika i scenografija su sjajni, sve se nekako poklopilo i ja sam uživala. Prije svega želim da zahvalim Ani, koja je imala toliko strpljenja, blagosti. Zaista je sve ovo vodila i vjerujem u nju kao reditelja, da će zaista da se bavi ženskim temama na pravi način i da će to biti njen rukopis – zaključila je ona.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)