Napravite čokoladni kolač za 15 minuta
Pročitajte šta vam je potrebno i bacite se na pripremu ove ukusne poslastice.
Na ovaj kolač nećete potrošiti puno vremena, jer njegova priprema traje svega 15-ak minuta.
Potrebni sastojci:
za podlogu:
150 grama prhkog keksa po izboru
100 grama maslaca
za fil:
300 grama čokolade za kuvanje ili tamne čokolade
500 grama mascarpone sira
250 ml pavlake za šlag
Pripremanje:
Usitnite kekse i pomiješajte s rastopljenim maslacem. Kekse možete usitniti u blenderu, mlinu za kafu ili orase, ili ih položiti u kesicu pa istući valjkom za tijesto dok ne dobijete slatki prah. U okrugli kalup s prestenom za torte ubacite smjesu keksa i maslaca te je dobro utisnite na dno kalupa i zatim stavite u zamrzivač dok ne pripremite fil.
Čokoladu izlomite na kockice i rastopite. Zatim je pustite da se malo ohladi. Mikserom u jednoj posudi čvrsto umutite pavlaku za šlag. U drugoj zatim izmiksujte mascarpone sa šećerom i dodajte mlaku istopljenu čokoladu. Malo po malo u tu smjesu dodajte šlag i lagano miješajte dok sve ne sjedinite.
Izvadite iz zamrzivača kalup, prelijte fil na podlogu od keksa i maslaca te stavite u frižider na nekoliko sati da se stvrdne.