Miličević: Naša obaveza je čuvati i razvijati Republiku Srpsku

Miličević: Naša obaveza je čuvati i razvijati Republiku Srpsku

Čestitka lidera SDS-a povodom 9. januara.

Na današnji dan, tačno prije 32 godine, postavljeni su temelji Republike Srpske. Nastala je u politički teškom vremenu, ali u miru, kao potreba za golim opstankom i samoodržanjem srpskog naroda čija je konstitutivnost prethodno izbrisana u tadašnjoj Skupštini SR BiH koja je bez srpskih poslanika usvojila tzv. Memorandum o nezavisnosti

Rekao je ovo predsjednik Srpske demokratske stranke Milan Miličević.

Miličević kaže da SDS kao jedina srpska politička stranka koja je starija od Republike Srpske i koja je u to vrijeme artikulisala političku volju našeg naroda, s ponosom može reći da zajedno sa srpskim narodom iza sebe imamo najveću srpsku tekovinu u prošlom vijeku – Republiku Srpsku.



-Stvorena je sa narodom, u miru; odbranjena je sa narodom u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Snagu jednog naroda nisu mogle negirati ni najveće svjetske sile, pa je Republika Srpska dobila i međunarodno priznanje kroz Dejtonski mirovni sporazum – istakao je Miličević.

Danas je naša obaveza, poručuje on, da budemo dostojni najvećih među nama – onih koji su svoj život dali za Republiku Srpsku – i da našu Republiku Srpsku, opet vođeni voljom našeg naroda, čuvamo i razvijamo.

-Najbolji i najhrabriji među nama, kada su branili naš narod i Republiku Srpsku, nisu gledali koja je sila naspram nje. Njihove vodilje bile su budućnost i životi njihove djece, braće, sestara, roditelja… – rekao je Miličević i poručio:

-Danas se, prije svega, moramo pomoliti i sjećati većih od nas, onih koji su od nemogućeg stvorili moguće, i čiji su životi zavjet nama da vječno čuvamo Republiku Srpsku. A najbolje ćemo je čuvati tako što će nas biti više, što ćemo razvijati ekonomiju i od Republike Srpske praviti socijalno odgovorno društvo utemeljeno na vladavini prava.

Miličević kaže da ne postoji sila, ne postoji sud, koji jednom narodu mogu izbrisati njegov identitet.

-Dio našeg kolektivnog identiteta jeste 9. januar. To nije usmjereno protiv bilo koga, niti je obojeno negativnim emocijama. Deveti januar je praznik poštovanja, ljubavi, sjećanja i ponosa. Deveti januar je istorijska činjenica i datum upisan u rodni list. Bez obzira na sve naše unutrašnje razlike, 9. januar je dan nacionalnog ponosa, jedinstva i okupljanja oko Republike Srpske – istakao je Miličević i poručio:

-Neka nam je vječna Republika Srpska!

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)