Njemačka ekonomija bilježi pad
Foto: Pexels

Njemačka ekonomija bilježi pad

Visoke cijene i rast kamatnih stopa.

Njemačka ekonomija je u 2023. godini prema prelimarnoj procjeni pala za 0.3 odsto međugodišnje nakon rasta za 1.8 odsto u 2022. godini.

To je objavio njemački Savezni zavod za statistiku “Destatis”.

-Cjelokupan ekonomski razvoj u Njemačkoj je zastao 2023. godine, u okruženju koje je još uvijek opterećeno krizom – rekla je predsjednica “Destatisa”, Rut Brand na konferenciji za novinare.



Glavni uzroci ekonomskog pada Njemačke su prema njenom mišljenju visoke cijene, nepovoljni uslovi finansiranja zbog rasta kamatnih stopa i manja tražnja iz zemlje i inostranstva, navodi se na sajtu “Destatisa”.

Proizvodnja u njemačkom industrijskom sektoru je u 2023. godini pala za dva odsto međugodišnje zbog manje proizvodnje u sektoru snabdijevanja energijom, a veliki pad je zabilježen i u njemačkoj auto-industriji.

Njemačka građevinska industrija je prošle godine zabilježila mali rast za 0.2 odsto uprkos visokim troškovima gradnje i nedostatku kvalifikovane radne snage.

Međugodišnji rast u njemačkom sektoru usluga je usporen, što je primjetno u svim glavnim segmentima kao što su informacije i komunikacije, biznis i javne usluge.

Privatna potrošnja je u 2023. godini smanjena za 0.8 odsto međugodišnje, investicije za 0.3 odsto, a državna potrošnja za 1.7 odsto, prenosi Insajder.in.

Spoljna trgovina je pozitivno doprinijela ukupnom bilansu pošto je njemački uvoz u 2023. godini opao više od izvoza, prenosi “b92”.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)