Otvoren “Festival Wave”: Predstave su besplatne, pogledajte program (FOTO)
Foto: V. Ševčuk

Otvoren “Festival Wave”: Predstave su besplatne, pogledajte program (FOTO)

Festival je otvorila predstava “Komedija za odrastanje”.

U Domu omladine u Banjaluci sinoć je u produkciji DiS- tetra otvoren “Festival Wave – snaga žene”.

Festival je otvorila predstava “Komedija za odrastanje”,  koja govori o iskustvu dvije žene iz pozorišta, njihovom viđenju svijeta i odnosa prema društvu i obrnuto.

Zbog čega festival u podnaslovu nosi naziv snaga žene, objasnio je za Blink Novica Bogdanović, umjetnički direktor DIS teatra mladih iz Banjaluke.



– Imali smo želju da pokažemo da je žena vrlo važan pokretački faktor u pozorištu i umjetnosti uopšte, i imali smo hipotezu, kada smo pošli da radimo u pet različitih gradova BiH, kako manja sredina ili veće sredine gledaju na  žene koje se bave umjetnošću. Zatim, šta bi se desilo da se rodila u Londonu i da je bila muško. I onda smo krenuli od tih pričica, pa smo došli do pet predstava – rekao je Novica Bogdanović, umjetnički direktor DIS teatra mladih iz Banjaluke.

Program za danas i sutra

Utorak, 16. januar 2024. u 13,00

“(O)Sveti(i) bes”

Produkcija: Višegrad (neformalna grupa Wave projekta)

Opis: Predstava koja interpretira poznatu pjesmu Marčela, naglašavajući odlučnost mladih žena za promjenom društvenih paradigmi.

Utorak, 16. januar 2024. u 17,00

“Adamovo rebro”

Produkcija: Kakanj (Dramska grupa JU CZK Kakanj)

Opis: Dirljiva predstava koja ističe položaj žena u društvu, istražujući njihovu snagu i ulogu kao nositeljke promjena kroz emotivne priče

Utorak, 16. januar 2024. u 19,00

“Ispočetka”

Produkcija: Nevesinje /Trebinje (neformalna grupa Wave projekta uz podršku Centra za kulturu Nevesinje)

Opis: Emotivna predstava koja simbolizira početak novog poglavlja za žene, potičući ih da preispitaju društvene norme i ostvare pozitivne promjene.

Srijeda, 17. januar 2024. u 13,00

“Uzdah”

Produkcija: Kostajnica (neformalna grupa Wave projekta)

Opis: Inspirativna predstava koja kroz primijenjeno pozorištee istražuje teme rodne nejednakosti i nasilja nad ženama, osnažujući mlade glumice kroz katarzično iskustvo.

Srijeda, 17. januar 2024. u 17,00

“Krik”

Produkcija: Ljubuški/Mostar (neformalna grupa Wave projekta)

Opis: Interaktivna, plejbek predstava koja kroz emotivne priče otkriva unutarnje glasove žena suočenih s društvenim nepravdama i neshvaćanjem.

Svaka od ovih predstava ima svoju jedinstvenu priču koja istražuje različite aspekte ženskog iskustva, naglašavajući snagu i složenost uloge žena u društvu, te su sve nastale u okviru projekta Wave, koji je finansira Program malih grantova za osnaživanje žena i Američka ambasada u BiH.

Ulaz na sve predstave je besplatan.

 

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)