Savjeti kako da jaja budu što duže svježa
Foto: J.Đurović

Savjeti kako da jaja budu što duže svježa

Vrijedi pročitati.

Slavna britanska kuvarica Mary Berry otkrila je kako jaja zadržati duže svježima, a sve se svodi na to gdje ih čuvate.
U svojoj kuvarici “Complete Cookbook” je napisala:

-Čuvajte jaja u kutiji u frižideru (dalje od jake hrane kako ne bi upijala ukuse i mirise kroz svoje ljuske). Ako ih stavite šiljatim krajem nadole, žumance će ostati u središtu bjelanca. Uvijek ih koristite do roka upotrebe.

Još jedan savjet koji je navela Jenna Kelly, stručnjak iz Essential Food Hygiene Velike Britanije preporučuje da jaja ne treba čuvati u vratima frižidera, već na polici.



Objasnila je zašto:

-Preporučuje se da se što prije pohranjuju u frižider – izbjegavajući bilo kakvu promjenu temperature jer to može uzrokovati kondenzaciju na ljusci što zauzvrat može uzrokovati probleme s bakterijama – istakla je i dodala:

-Izbjegavajte da stavljate jaja blizu zadnjeg dijela frižidera gdje temperature mogu biti niže. Čuvajte jaja u glavnom dijelu frižidera, a ne u vratima – napomenula je.

Takođe je primijetila da su vrata zapravo najtopliji dio frižidera, jer temperatura raste i snižava se kada se otvore i zatvore. Zbog toga neki profesionalci također kažu da biste trebali izbjegavati i stavljanje mlijeka u odjeljak na vratima.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)