Stanivuković o kolektivnom odmoru vaspitača: Ne treba ići u tom pravcu, roditelji će biti u problemu
Foto: D. Rakita

Stanivuković o kolektivnom odmoru vaspitača: Ne treba ići u tom pravcu, roditelji će biti u problemu

"Mislim da je ovo previše".

Iz Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka stigla je najava da će se ove godine organzivati kolektivni godišnji odmor za radnike u period od 15. jula do 26. jula.

To bi značilo da će svi vrtići biti zatvoreni dvije sedmice, dok je dosadašnja praksa bila da se spajaju grupe i da određeni vrtići dežuraju ljeti.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković smatra da ova odluka nije realna, da će napraviti veliki problem roditeljima, te je pozvao direktora da je razmotri.



– Mi smo za Centar za predškolsko vaspitanje Banjaluka uradili najviše, 12 godina nijedan gradonačelnik nije smogao snage da potpiše kolektivni ugovor. Zbog prava koja zaslužuju naši vaspitači obezbijedili smo više novca, tačnije 1,7 miliona. Kolektivni godišnji odmor,  koji se nalazi u tom dokumentu, piše u jednoj rečenici i dobio je podršku odbornika. Ali ako svi vaspitači odu u jednom trenutku na  odmor, to znači da dvije ipo hiljade roditelja banjalučke djece u tom trenutku nemaju kome ostaviti svoje dijete – ističe Stanivuković.

Stanivuković navdi da razumije potrebe i razloge vaspitača, ali da postoji i bolje rješenje.

– Ne vidim zašto je problem da 5 vaspitača ima 15 dana odmora u junu, 10 u julu, neko 20 u avgustu. Ozbiljno se o toj odluci se mora razmisliti, ja sam spreman da sjednem sa direktorom, moramo biti racionalni, ne može da sve što poželimo da nam se ostvari. Imate i drugu stranu i treću stranu te priče. Na stranim sam vaspitača, podigli smo plate ali mislim da je ovo previše.  Na kraju krajeva kada roditelji krenu zvati i pitati, taj pritisak roditelja mislim da ni oni sami ne bi mogli izržati i ne trebamo da idemo u tom pravcu – rekao je Stanivuković.

On je dodao da će organizovati sastanak sa direktorom Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka i sindikatom, kako bi se razmotrilo ovo pitanje.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)