Urbane tržnice donijele DOMAĆE PROIZVODE u četiri banjalučka naselja
Foto: A. Čavić

Urbane tržnice donijele DOMAĆE PROIZVODE u četiri banjalučka naselja

Građani ne moraju dolaziti na Tržnicu u centru grada.

Pred kraj prošle godine prvi poljoprivredni proizvodi su se našli na tezgama urbanih tržnica u Banjaluci. Realizacija ovog projekta u Banjaluci ide polako već godinama, a nadležni se nadaju da će ove urbane tržnice u potpunosti zaživjeti do maja ove godine.

Urbane tržnice su proradile na četiri od pet predviđenih lokacija na kojima prodavci nude raznu robu. Jedna od njih se nalazi u naselju Nova Varoš okružena blokom stambenih zgrada, a Željko Vidović je jedan od četiri proizvođača koji snabdijeva štand u ovom banjalučkom naselju.

Vidović obezbjeđuje jaja sa svoje farme koka nosilja te brašno iz mlinova u Krupi na Vrbasu i to pšenično, kukuruzno, heljdino i raženo. Ostali proizvođači na štandovima nude med i proizvode od meda, mlijeko, sireve te druge mliječne proizvode i domaće sokove.



– U januaru je prodaja bila dobra, februar je težak mjesec nema nešto prometa, ali prodavci mi kažu da bi mart i april mogli biti bolji. Tek smo počeli i nadamo se da će biti bolje – kazao je Vidović.

Dodao je da su objekti uslovni u uredni što je važno za njihov rad.

– Mještani ovog dijela grada su prijatni i lako je sa njima sarađivati – kazao je on.

Mještani sa kojima smo razgovarali kažu da kod kupovine proizvoda sa ovih štandova znaju šta kupuju, odnosno domaće proizvode. Osim toga praktične su pogotovo za starije Banjalučane.

– Nije na odmet što se štandovi nalaze blizu moje zgrade. Gradska tržnica je u centru grada i ona je za moje godine daleko. Ovako izađem iz zgrade i lagano prošetam do štanda u naselju, pogledam šta nude i kupim šta mi treba – kazala je jedna vremešna stanarka koju smo zatekli u kupovini.

Njena sugrađanka Svjetlana Stanivuković smatra da ove tržnice svakako olakšavaju život građana.

– Ja ne živim u ovom dijelu grada već na Petrićevcu. Svakako mi je lakše zgodnije i brže doći u Novu Varoš nego na gradsku tržnicu u centru grada – kazala je Stanivuković.

Podsjećamo, inicijator projekta izgradnje urbanih tržnica je Centar za razvoj i unapređenje sela Banjaluka koji je uradio idejni projekat 2021. godine i proslijedio ga Gradu Banjaluka, koji je konkurisao za sredstva međunarodnih fondova, piše Capital.

Nisu završene sve procedure

Realizacija od tada traje i još nije u potpunosti okončana.

Iako realizacija projekta ide sporo u Centru su zadovoljni što su urbane tržnice počele sa radom iako još nisu u punom kapacitetu

– Zadovoljan sam da se to napokon desilo, ali isto tako mislim da se to poprilično razvuklo. Trebalo je dugo vremena da prođemo kroz određene procedure i pribavimo dokumentaciju, koju su zahtijevali strani donatori. Nakon te etape objavljivane su javne nabavke za kupovinu i postavljanje opreme, koje su iz različitih razloga poništavane pa su se ponavljale. Sve je to usporilo realizaciju, ali napokon smo dobili ono što smo tražili – poručio je direktor Centra Draško Ilić.

 

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)