Evo koje začinsko bilje ćete najlakše uzgojiti u stanu
Foto: Ustupljena fotografija

Evo koje začinsko bilje ćete najlakše uzgojiti u stanu

S izobiljem vitamina C i brojnih hranjivih tvari, peršun je prava supernamirnica koju se itekako isplati uzgajati u svom domu

Vrijeme je za sadnju, da li ste razmišljali da uzgojite začinsko bilje?

Kako biste u startu imali što više uspjeha, stručnjaci su izdvojili vrste koje su najlakše za uzgoj i njegu.

Bosiljak

Ovu svestranu biljku lako je uzgajati kod kuće, sve dok slijedite nekoliko jednostavnih koraka. Prije svega, važno je da barem šest do osam sati bude izložen sunčevoj svjetlosti te da ga obilno zalijevate. Uvijek berite gornje, vanjske listove kako bi mogao nastaviti rasti u visinu i širinu.



Vlasac

Vlasac se najčešće koristi kao ukras jelima, ali se može koristiti i u kuhanju. Cijela biljka je jestiva, uključujući i cvijet koji se obično koristi u salatama.

Veoma je otporan zbog čega je sjajna opcija za početnike. Voli sunce, ali se može uzgajati i u polusjeni te dobro podnosi sušu pa će oni koji nerijetko zaboravljaju na zalijevanje svojih biljaka posebno uživati u njegovom uzgoju, piše Azra.

Peršun

S obiljem vitamina C i brojnih hranjivih tvari, peršun je prava supernamirnica koju se itekako isplati uzgajati u svom domu. Sjajan je dodatak jelima, koristi se za izradu zdravih čajeva i smoothieja, a miris koji širi interijerom je – veličanstven.

Držite ga na osunčanom mjestu te ga redovno zalijevajte. Kako bi kvalitetnije i duže rastao, prekrijte tlo slojem malča.

Kopar

Ovo začinsko bilje posebno je dobrodošlo u jela s plodovima mora, jajima i krompirima koje već u manjoj količini pretvara u neodoljivo ukusne obroke. Kopar se lako uzgaja u zatvorenom i otvorenom prostoru. Kao i bosiljku, potrebno mu je šest do osam sati sunca dnevno i dobro drenirano tlo.

Majčina dušica

Timijan ili majčina dušica toliko su intenzivnog mirisa i okusa da ga osobe najčešće ili vole ili mrze. Sve što je potrebno jest često zalijevanje uz koje će zemlja uvijek biti blago vlažna. Uz to, poželjno je da zemlju obogatite sitnim kamenčićima uz koje će ostati dobro prozračena te da teglu držite na osunčanom mjestu.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)