Plenković: Otvaranje pregovora EU s BiH najveći uspjeh hrvatske politike
Foto: NOVA/yt screenshot

Plenković: Otvaranje pregovora EU s BiH najveći uspjeh hrvatske politike

Premijer je podsjetio je da Hrvatska od 2016. pomagala BiH "više nego iko drugi".

Preporuka Evropske komisije za otvaranjem pristupnih pregovora s BiH jedno je od najvažnijih spoljnopolitičkih postignuća Hrvatske u ovom mandatu, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković komentarišući izjavu Ursule fon der Lajen u Evropskom parlamentu.

Istakao je da je ta odluka jako važna za cijelu BiH i za sva tri konstitutivna naroda, a posebno za Hrvate, za koje je rekao da su uvijek najsnažnije zagovarali evropski put BiH, prenosi Index.

Premijer je podsjetio je da Hrvatska od 2016. pomagala BiH “više nego iko drugi” da podnese zahtjev za članstvo, da je prije godinu i po pomogla da dobije kandidatski status i omogućila BiH da napravi reforme u posljednja tri mjeseca.



– Otputovali smo u Sarajevo i poručili: Sad je trenutak'… Ta poruka se čula kod naših partnera i institucija i oni su napravili iskorake koji omogućuju ovu preporuku – rekao je Plenković, i dodao da je bio u stalnom kontaktu s predsjednicom Evropske komisije u posljednjih dvadesetak dana, prense Nezavisne.

– Radili smo sve ove dane da se u BiH naprave potrebni iskoraci kako bi Europska komisija mogla jasno reći da je ispunjeno dovoljno kriterija za otvaranje pregovora – rekao je Plenković.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)