PREPORUKA ZA OTVARANJE  PREGOVORA SA BIH Evo šta je saopšteno iz Evropske komisije

PREPORUKA ZA OTVARANJE PREGOVORA SA BIH Evo šta je saopšteno iz Evropske komisije

"BiH postigla neophodan nivo usklađenosti sa kriterijumima za članstvo"

Evropska komisija preporučila je danas otvaranje pregovora sa BiH o pristupanju evropskom bloku, te razmotrila predstojeći usmeni izvještaj Evropskom savjetu o napretku koji su postigle Ukrajina i Moldavija.

U izvještaju Evropske komisije navodi se da je javna posvećenost političkog rukovodstva BiH strateškom cilju evropskih integracija napredovala kroz važne reforme i donijela pozitivne rezultate od kada je Evropski savjet toj zemlji dodijelio status kandidata u decembru 2022. godine.

-BiH je pokazala snažnu opredijeljenost da krene naprijed u reformama koje su se dugo čekale, kao što je usvajanje zakona o sprečavanju sukoba interesa i zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma – navodi se u saopštenju Evropske komisije.



U saopštenju se dodaje da je BiH preduzela značajne korake na unapređenju pravosudnog i tužilačkog sistema, u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i terorizma i poboljšanju upravljanja migracijama, uz odobrenje mandata za pregovore o sporazumu o statusu Fronteksa.

-BiH je postigla i zadržala punu usklađenost sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, što je značajan pozitivan korak i ključno u ovim vremenima geopolitičkih previranja – navodi se u saopštenju.

U svjetlu postignutih rezultata od 2022. godine, Evropska komisija smatra da je BiH postigla neophodan nivo usklađenosti sa kriterijumima za članstvo.

-Zato Komisija preporučuje Savjetu da otvori pristupne pregovore sa BiH. Dalje, Komisija preporučuje da Savjet usvoji pregovarački okvir nakon što BiH preduzme dalje korake u skladu sa izvještajem Komisije – podvlači se u saopštenju.

Komisija je izrazila spremnost da podnese izvještaj Evropskom savjetu o napretku koji je BiH ostvarila u vezi sa ovim koracima.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)