Vlast u Srpskoj traži mjesto glavnog pregovarača sa EU
Foto: Blink

Vlast u Srpskoj traži mjesto glavnog pregovarača sa EU

Dodik pozdravio dobijanje pregovaračkog statusa, iako kaže bez datuma to i ne znači previše.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik naglasio je da Republici Srpskoj treba da pripadne mjesto glavnog pregovarača sa EU, te pozdravio najavu dobijanja pregovaračkog statusa za BiH iako to bez konkretnog datuma otvaranja pregovora i ne znači previše.

-Evropski put je SNSD podržavao kroz svoje aktivnosti i dio smo dogovora. Smatramo da dio zahvalnosti pripada i SNSD-u – rekao je Dodik koji je i lider SNSD-a nakon sjednice Izvršnog komiteta stranke u Banjaluci.

On je podsjetio da je ranije donesen plan aktivnosti na niovu BiH kada je riječ o pregovorima s EU.



-Dogovoreno je da u aprilu bude upućen Zakon o Ustavnom sudu. Eliminacija stranih sudija i neizabranih stranaca dio je 14 prioriteta koji su postavljeni pred BiH – izjavio je Dodik na konferenciji za novinare.

Oduvijek je SNSD bio za to da se 14 prioriteta rješava odmah, kaže Dodik i naglašava da se neće moći preskočiti pitanje statusa visokog predstavnika i Ustavnog suda.

-Tražimo realizaciju svih dogovora sa partnerima u Federaciji BiH. Treba da ostane da dvojicu sudija u Ustavni sud BiH bira Republika Srpska, a da trojicu domaćih, koji bi zamijenili strance, bira Parlamentarna skupština umjesto Evropskog suda. Ostajemo pri tome – istakao je Dodik.

On je rekao da je na Izvršnom komitetu naglašeno da je potrebno potpuno poštovanje mehanizma koordinacije, te istakao da smatra da Republici Srpskoj treba da pripadne mjesto glavnog pregovarača.

-Ministar je Bošnjak, zamjenik je Hrvat. Zadovoljeni su svi u pregovaračkom procesu kada je riječ o Federaciji. Mi ćemo to tražiti – naveo je Dodik.

Govoreći o globalnim odnosima, Dodik jenaveo da politike velikih sila determinišu stanje malih nacija i država, ali da ne vidi da bi nešto u regionu moglo ugroziti bezbjednost

Ukazuje i na izjave iz Federacije BiH, koje govore suprotno, ali Dodik uvjerava da je Srpska stabilna i bezbjedna.

-Vodimo o tome računa i u Republici Srpskoj možemo garantovati bezbjednost – istakao je Dodik.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)