U UN 15. maja moguća rasprava o Rezoluciji o Srebrenici
Foto: Pexels

U UN 15. maja moguća rasprava o Rezoluciji o Srebrenici

Trebala biti razmatrana 2. maja.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija će u srijedu, 15. maja, imati redovnu sjednicu o situaciji u Bosni i Hercegovini.

Pred predstavnicima država članica Savjetabezbjednosti UN-a će se, prema informacijama obratiti Kristijan Šmit i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Također, obratiće se i predstavnici Srbije i Hrvatske. Prema posljednjim informacijama, predstavnik Srbije bi trebao biti poznat sutra, 14. maja.



Podsjetimo, ovo je redovna sjednica koja se održava na polugodišnjoj bazi u VSavjeta bezbjednosti UN-a o bezbjednosnojj situaciji u Bosni i Hercegovini, prenosi Klix.

Na zahtjev Rusije, 30. aprila je održana i hitna sjednica ovog UN tijela s istom temom. Tokom ovog zasjedanja, članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i tadašnji ambasador Srbije u SAD-u, danas ministar vanjskih poslova ove zemlje, Marko Đurić su iznijeli brojne sporne stavove o situaciji u BiH.

Vrijedi istaći i da bi nakon ove sjednice trebala biti zakazana i sjednica Generalne skupštine UN-a, na kojoj bi se raspravljala rezolucija o  Srebrenici.

Ona je trebala biti razmatrana 2. maja, ali je pomjerena zbog proceduralnih stvari. Tačan datum još nije poznat, ali bi sjednica prema najavama trebala biti u narednih nekoliko dana.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)