Foto: V.Ševčuk

PRVI U REGIONU Studenti Mašinskog fakulteta UNIBL razvili električni bicikl i robot za primjenu u poljoprivredi

„2πˮ, i ,,Spraybotˮ izazavali interesovanje stručnjaka iz 15 država Evrope i svijeta.

Studenti četvrte godine Studijskog programa mehatronika na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, uspješno su razvili i realizovali bicikl na električni pogon, jedinstven projekat ove vrste na UNIBL.

Potpuno funkcionalan električni bicikl, naziva „2πˮ, samostalno vozi bez okrtanja pedala a uz njega dolazi i mobilna aplikacija kojom se vrši nadzor i upravljanje biciklom.

– Bicikl je osmišljen tako da samostalno vozi malom brzinom bez okretanja pedala,  ali akcenat je stavljen na upravljanje, odnosno, potpomognutu vožnju. Kada okrećemo pedale, motor nam pomaže pri vožnji i tako lakše savladavamo prepreke i uspone. – rekao je Nikola Pavlović, student četvrte godine Studijskog programa mehatronika na Mašinskom fakultetu.



Osam studenata, uz mentorstvo profesora i asistenata, radilo je na realizaciji električnog bicikla.

Mentor doc. dr Bojan Knežević, šef Katedre za mehatroniku i robotiku, ističe da ovaj bicikl ima potencijal da ide u serijsku proizvodnju.

– Bicikl je potpuno završen proizvod i kada bi išli u serijsku proizvodnju, bile bi potrebne male korekcije i mogao bi da ide u serijsku proizvodnju a mi imamo firme i ljude koji to mogu da realizuju. – naglašava profesor Knežević.

U okviru prezentacije električnog bicikla, prikazan je autonomni robot za primjenu u poljoprivredi ,,Spraybot“ koji predstavlja pionirski poduhvat u oblasti mobilne robotike u regionu.

– Taj robot se koristi u poljoprivredi za doziranje odgovarajućih sredstava koji se koriste u tretiranju poljoprivrednih proizvoda u plasteničkoj proizvodnji. Potpuno je automatizovan, dakle, odgovarajuće sredstvo se stavi u depo robota i robot sve ostalo radi sam. – pojasnio je rektor UNIBL Radoslav Gajanin.

Na razvoju robota ,,Spraybot“, zajednički su radili studenti Mašinskog i Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci.

 

KATEGORIJE

KOMENTARI

Wordpress (0)