NARODNO POZORIŠTE U ponedjeljak “Serenada za vjeverice”
Foto: NP RS

NARODNO POZORIŠTE U ponedjeljak “Serenada za vjeverice”

Od 20 časova.

Narodno pozorište Republike Srpske završava svoj ovosezonski ciklus „Serenada za… „koncertom „Serenada za vjeverice“ koji će pred publikom biti izveden u ponedjeljak, 27. maja, u 20.00 časova na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Uz Gudački orkestar Narodnog pozorišta Republike Srpske, nastupiće Lidija Pejaković (violina), Borjana Mikavica (mecosopran), Marija Pilipović (flauta) i Radovan Ivanović (harmonika).



-Koncertom diriguje Dušan Vere Urošević koji kaže da nas muzički koncept koncerta vodi u dva pravca – barok i uopšteno neobarok. Koncert će početi Vivaldijevom „Zimom“, a nastaviti jednom od najljepših napisanih arija za mecosopran ikada – „Erbarme dich, mein Gott“ ili u prevodu „Gospodi, pomiluj“ iz Bahove „Pasije po Mateju“. Nakon dva velika majstora baroka, zagledani smo u kompozitore savremenog stvaralaštva, Karl Dženkins, velški kompozitor, okreće se baroknoj formi končerta grosa u čast arhitekte Andrea Paladija – navedeno je u saopštenju.

Pored toga, iz Narodnog pozorišta naglašavaju da sa velikim zadovoljstvom na koncertu izvode i njeguju domaće muzičko stvaralaštvo kroz djela Tatjane Milošević Mijanović i Davida Mastikose.

-Za sami kraj koncerta, kao najveće heroje, ostavili smo „Vjeverice“, kompozitora Hermana Biftinka (Herman Beeftink), holandsko-američkog porijekla koji živi i radi u Sjevernoj Kaliforniji. Biografija ovog kompozitora i muzičkog pedagoga je impozantna, ali mi izdvajamo zanimljivu činjenicu da je, osim djela umjetničke muzike, pisao i muziku za filmove poput: „Hannah Montana: The Movie“, „X-Men Origins“ i „The Simpsons Movie“ – navedeno je u saopštenju.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)