Sistem “Pronađi me” do kraja godine i u Srpskoj

Sistem “Pronađi me” do kraja godine i u Srpskoj

Informatičke službe već izrađuju softversko rješenje.

Izrada softverskog rješenja za pokretanje sistema za obavještavanje javnosti u slučaju nestanka maloljetnog lica “Pronađi me” do kraja godine, a možda i ranije, trebala bi biti okončana, a sistem pušten u upotrebu.

Istakao je ovo danas Siniša Karan, ministar unutrašnjih poslova RS na konferenciji za novinare povodom Konferencije “Hitno obavještavanje javnosti u slučaju nestanka maloljetnog lica – ‘Pronađi me’ u Republici Srpskoj” koju je organizovao MUP RS.

Prema njegovim riječima, informatičke službe već izrađuju softversko rješenje.



– Ovo je poseban iskorak koji se odnosi na situacije kada bi naša djeca mogla biti proglašena nestalim, kada nestanu ili budu oteta i moram reći, na sreću, mi u Republici Srpskoj u proteklih pet godina nemamo nijedan takav slučaj. MUP i sada preduzima niz mjera radnji odmah po prijavi o nestanku ili otmici djeteta – rekao je Karan.

Želja je da se uključi kompletna društvena zajednica i svaki građanin i da svaki građanin na taj način bude od pomoći policiji.

– Pokazalo se da su prvi momenti, hitni momenti, često ključni i odlučujući da li ćemo blagovremeno djelovati u takvim situacijama da ne dođe do tragedija – naveo je on.

Kako je rekao, MUP Srpske je od prošle godine, tačnije od tragičnih događaja u Ribnikaru, posebnu pažnju posvetio maloljetničkoj delikvenciji, vršnjačkom nasilju i generalno djeci.

Milan Andrić, pomoćnik sekretara MUP-a Srbije, kazao je da je Srbija prošle godine iplementirala ovaj sistem koji postoji u 22 zemlje Evrope, a prilagodili su ga potrebama Srbije.

– Mi smo došli samo sa jednom namerom, a to je da vam prenesemo poruku našeg ministra i našeg ministarstva i Republike Srbije u celini da smo spremni da vam pružimo svu pomoć, i stručnu i tehničku, da i vi uvedete ovaj sistem s namerom da ga nikada ne koristite – istakao je Andrić.

Izrazio je nadu da će u budućnosti postojati jedinstven sistem koji će pokrivati Srbiju i Srpsku.

Igor Jurić, predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, istakao je da je za pokretanje sistema potrebno da se zna da je dijete u životnoj opasnosti.

– Te 2015. godine kada smo mi pokrenuli inicijativu za uvođenje sistema ‘Amber Alert’ u Srbiju, koji se danas zove ‘Pronađi me’ ideja je bila da celi region ima jedan takav sistem i da svi zajedno tražimo decu bez obzira da li je nestalo u Beogradu, Banjaluci, Sarajevu, Zagrebu, Podgorici, Skoplju ili drugom mestu našeg regiona – rekao je on.

Dodao je da će Republika Srpska prva pored Srbije imati ovakav sistem, a da su oni pozvali i druge zemlje, odnosno institucije u regionu da slijede njihov primjer i uvedu ovaj sistem.

Kako je istakao, u Srbiji trenutno u okviru ovog sistema imaju 600 činilaca, a trenutno rade na umrežavanju sistema i društvenih mreža, odnosno rade ne rješavanju pitanja da sa društvenih mreža nestanu svi podaci o nestalom djetetu nakon završetka akcije, pišu Nezavisne novine.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)