Banjaluka dobija DVA VAŽNA SPOMENIKA: Pevulja ističe da je to nemjerljivi prilog kulturi pamćenja
Foto: Blink

Banjaluka dobija DVA VAŽNA SPOMENIKA: Pevulja ističe da je to nemjerljivi prilog kulturi pamćenja

"Istorijska i nacionalna svijest Srba u Republici Srpskoj danas, nezamisliva je bez svojih srednjevjekovnih korijena, bez srpskih vladara iz Bosne, koji su bili u najdirektnijem nacionalnom i duhovnom srodstvu sa srednjevjekovnom Srbijom."

Podizanje spomenika Kulinu banu i kralju Tvrtku l Kotromanicu u Banjaluci, kao i obnavljanje nekoliko decenija zanemarene spomeničke kulture u našem gradu, vidljivi su i dragocjeni znakovi kulturne politike te oblikovanja istorijske i nacionalne svijesti, kojoj znatnu pažnju poklanja grad Banjaluka i njen gradonačelnik Draško Stanivuković.

Rekao je ovo Duško Pevulja, profesor srpskog jezika i književnosti na Filološkom fakultetu u Banjaluci.

Duško Pevulja

Duško Pevulja



– Istorijska i nacionalna svijest Srba u Republici Srpskoj danas, nezamisliva je bez svojih srednjevjekovnih korijena, bez srpskih vladara iz Bosne, koji su bili u najdirektnijem nacionalnom i duhovnom srodstvu sa srednjevjekovnom Srbijom.

Kulin Ban i kralj Tvrtko, potvrđuju srpski karakter i pravoslavni sadržaj srednjevjekovne bosanske države. Njihov povratak u našu nacionalnu svijest danas označava nemjerljivi prilog kulturi pamćenja, koja nam je danas nasušno potrebna. Uspostavlja neobjašnjivo prekinuti identitet i predstavlja granitni ugaoni kamen Republike Srpske, ali i Banjaluke kao njene prestonice – ističe Pevulja.

Podsjetimo, u parku koji se gradu u najvećem kružnom toku u gradu biće postavljen spomenik Tvrtku l Komtromaniću, dok je u parku knjige trenutno u izgradnji spomenik banu Kulinu.

O značaju ovih vladara i ranije pisao Blink. Čuvena izreka od “Kulina bana i dobrijeh dana” i danas se koristi u narodu.

Blink

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)