Borenović: Povlašteni privatnici preko leđa građana zarađuju više od 16 miliona maraka godišnje
Foto: Blink

Borenović: Povlašteni privatnici preko leđa građana zarađuju više od 16 miliona maraka godišnje

Poslovi na homologaciji vozila.

Održali smo još jedno javno saslušanje pred Komisijom za borbu protiv korupcije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Ovaj put sa ministrom komunikacija i transporta BiH, Edinom Fortom, i predstavnicima Ministarstva komunikacija i transporta o procesu homologacije i sertifikacije vozila u BiH.

Napisao je to u objavi na svom Iks nalogu predsjednik PDP, Branislav Borenović.

– Nevjerovatna je činjenica da već godinama povlašteni privatni konzorcij radi veoma unosne javne poslove koji koštaju građane ove zemlje više od 16 miliona KM godišnje, od čega milion KM ide u budžet BiH, a sve ostalo povlaštenim privatnim firmama – napisao je Borenović.



– I tako 15 godina, za pojedince ogroman privatni biznis kojim je ostvareno više od 200 miliona KM prihoda od homologacija i sertigikacija vozila, bez jasnog institucionalnog nadzora i kontrole – napisao je Borenović.

Borenović je istakao da isti privatnici rade te unosne poslove za koje su izabrani odlukom ministra Vidovića.

– I svi prebacuju odgovornost, traže besmislene izgovore, najavljuju izmjene zakona, pravilnika, uspostavljaju red… i tako već drugu deceniju, sedam ministara se promijenilo, nema izmjene zakona, nema adekvatnog nadzora, a isti privatnici rade ove unosne javne administrativne poslove za koje su izabrani spornom odlukom tadašnjeg ministra Vidovića, još davne 2009. godine, i to kao drugoplasirani na javnom pozivu – napisao je u objavi na svom Iks nalogu Borenović, prenosi Srpskainfo.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)