POUČNA BAJKA Premijera predstave “Tri praseta”
Foto: V. Ševčuk

POUČNA BAJKA Premijera predstave “Tri praseta”

Adaptacija priče iz "Engleskih narodnih bajki" po Džozefu Džejkobsu, koja je najstariji zapisani tekst o "Tri praseta".

Predstava “Tri praseta” u režiji Branislave Stefanović premijerno će biti izvedena 6. juna u Dječijem pozorištu Republike Srpske (DP RS) sa početkom u 18 časova.

Riječ je o adaptaciji priče iz “Engleskih narodnih bajki” po Džozefu Džejkobsu, koja je najstariji zapisani tekst o “Tri praseta”.

– Ono što ovu predstavu čini važnom jeste naslov kakav jeste, bajka ‘Tri praseta’ je ono što sva naša djetinjstva čini zajedničkim i nema toga koji ne zna ovu veliku i važnu priču. ‘Tri praseta’ su najpoučnija bajaka za djecu, zato što od ta tri mališana naučimo mnogo o onome što nas čeka u životu, a to je kako pronaći svoj put i koliko je važno biti marljiv, vrijedan i svojim rukama postići najvažnije”, rekla je Ljiljana Labović Marinković, direktorica DP RS na današnjoj konferenciji za medije.



Glumačku podjelu čine Saša Terzić, Željko Milićević, Dragan Vučić, Aleksandar Runjić i Snežana Milidrag.

– U današnje vreme ono što je surovost na sceni i surovost u dečijoj priči postaje nešto što je problem. Generacijski decenijama unazad se plasira neka vrsta umekšanog narativa. Strašne stvari iz priča se štrihuju, menjaju, ublažuju, izbaciju, u umetničkom i kulturnom svetu se pogrešno postavljaju. Bajke služe tome da u sigurnom okruženju, uz svoje prijatelje i roditelje deca sretnu budući srašni život, kome sreli ga ne sreli ne mogu izbeći – rekla je Branislava Stefanović, prenose Nezavisne.

Ona je dodala da je ovo jedan arhetipski i fundamentalni tekst za dječije pozorište, kome jungovska psihologija posvećuje posebnu pažnju, kao jednoj od ključnih, formativnih bajki za razvoj dječije psihologije.

Scenografiju, kostime i lutke radila je Sandra Nikač, zvučno-govornu partituru Dušan Vere Urošević, a dramatizaciju potpisuje Marija Ritan.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)