Talibani organizovali “javno šibanje” na stadionu
Foto: YT

Talibani organizovali “javno šibanje” na stadionu

Jezivo.

Talibani su organizovali “javno šibanje” na stadionu u Avganistanu za 63 ljudi koji su okrivljeni zbog “nepoštovanja” ili napuštanja doma.

Jezivo šibanje organizovano je u utorak u Sar-e-Pulu, na sjeveru Avganistana, a išibano je 48 muškaraca i 15 žena. Svako od njih dobio je bar 15 udaraca, a najviše 39.

Pored stravičnog fizičkog zlostavljanja, žrtve su takođe dobile zatvorske kazne u trajanju od šest mjeseci do pet godina za svoja “krivična djela”.



Prema “Glasu Amerike”, ova grupa bila je najveća koju su Talibani bičevali u javnosti od 2021.

Lokalni mediji su izvjestili da su mještani odobravali šibanje.

-Mladi će naučiti pouku iz zločina koje su počinili, a to će rezultirati smanjenjem kriminala i kriminalnih aktivnosti – rekao je navodno jedan mještanin.

Takođe se dodaje da su, prema zvaničnicima Sar-e-Pula, osobe koje su primile oštru i brutalnu kaznu uhapsile snage bezbjednosti zbog zločina uključujući “bjekstvo od kuće, oružanu pljačku, preljubu, sodomiju i nepoštovanje“.

Misija Ujedinjenih nacija za pomoć u Avganistanu (UNAMA), koja je pokušala da održi odnose sa talibanima, osudila je događaj u srijedu, zajedno sa Kancelarijom visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava (OHCHR).

-Duboko smo uznemireni široko rasprostranjenom, kontinuiranom upotrebom tjelesnog kažnjavanja u Avganistanu – rekao je portparol UN za ljudska prava Džeremi Lorens, prenose Nezavisne.

Korišctenje sportskog stadiona za ovako jeziv događaj nije neuobičajno za talibane, nakon što je teroristička organizacija osudila čovjeka za ubistvo i dozvolila bratu navodne žrtve da ubije osuđenog pred punim stadionom.

Nešto ranije je devetoro muškaraca javno bičevano 39 puta na fudbalskom stadionu, prenosi “Telegraf”.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)