MIŠLJENJE STRUČNJAKA Koliko su grickalice loše
Foto: Pexels

MIŠLJENJE STRUČNJAKA Koliko su grickalice loše

Termin grickalice obuhvata hranu koja ima visok sadržaj šećera, soli i masti i malo esencijalnih hranljivih materija.

Nedavno istraživanje koje je obuhvatilo 40 studija bacilo je novo svjetlo na posledice uživanja u grickalicama, podvlačeći povezanost sa povećanim unosom kalorija i povećanjem tjelesne težine tokom vremena.

Termin grickalice obuhvata hranu koja obično ima visok sadržaj šećera, soli i masti i malo esencijalnih hranljivih materija. Ove grickalice su često neodoljive i široko dostupne. Ne preporučuju se za čestu konzumaciju prema nutricionističkim smjernicama zbog njihove minimalne nutritivne vrijednosti i visokog sadržaja kalorija.

Ovo istraživanje je obuhvatio široku demografsku grupu, uključujući i odrasle i djecu iz različitih kulturnih i socioekonomskih sredina, obezbjeđujući sveobuhvatno razumijevanje problema među različitim populacijama. Analizirane studije sprovedene su širom svijeta, sa značajnim brojem u Sjedinjenim Državama i Evropi, ali su uključivale i podatke iz Australije, Kanade i Saudijske Arabije.



Nalazi longitudinalnih studija – koje obuhvataju četiri do osam godina – ukazuju na jasnu vezu između veće konzumacije grickalica i povećanja tjelesne težine. Pored toga, pokazalo se da veći unos grickalica korelira sa povećanim ukupnim unosom kalorija i kod odraslih i kod djece.

Što se tiče kvaliteta ishrane, otkriveno je da je povećana potrošnja slatkih deserta i bombona povezana sa lošijim kvalitetom ishrane. Zanimljivo je da konzumacija slanih grickalica poput čipsa nije pokazala značajnu povezanost sa kvalitetom ishrane, što sugeriše da ne doprinose sve grickalice podjednako lošim nutritivnim ishodima, prenosi Ona.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)