Banjaluka domaćin 1. Međunarodne naučne konferencije „Bezbjedno – urbano – mobilno“,
Foto: A. Čavić

Banjaluka domaćin 1. Međunarodne naučne konferencije „Bezbjedno – urbano – mobilno“,

Pitanje urbane održive urbane mobilnosti nije pitanje mode, već kvaliteta života u savremenom gradu, kaže Stanivuković.

Banjaluka je domaćin 1. Međunarodne naučne konferencije „Bezbjedno – urbano – mobilno – BUM 2024“, koja se u našem gradu održava  20. i 21. juna.

Primarni cilj ove konferencije je okupljanje međunarodnih stručnjaka iz akademske zajednice, naučno-istraživačkih ustanova i privrede koji su relevantni za šire područje održive urbane mobilnosti i bezbjednosti saobraćaja. Konferencija će ujedno pružiti platformu za razmjenu znanja, ideja i rezultata između nauke i privrede.

Otvaranju konferencije, prisustvovao je i gradonačelnik Draško Stanivuković sa saradnicima, koji je izrazio zadovoljstvo što održiva urbana mobilnost dobija sve više na značaju, posebno jer naši gradovi rastu i razvijaju se.



– Pitanje urbane održive urbane mobilnosti nije pitanje mode, već kvaliteta života u savremenom gradu. Banjaluka je u proteklih nešto više od godinu dana dobila 400 električnih trotineta, 150 električnih bicikala, više kilometara biciklističkih staza, napravili smo dvocifreni broj natkrivenih biciklističkih parkinga, pojedine ulice transformisali smo u pješačke zone, a u toku je i izrada studije javnog gradskog prevoza – istakao je Stanivuković.

Ujedno on je iskoristio priliku da se zahvali rektoru Panevropskog univerziteta „Apeiron“ Sanelu Jakupoviću kao i dekanu Saobraćajnog fakulteta Danislavu Draškoviću na pozivu za učešće na konferenciji.

Inače, Grad Banjaluka podržao je ovu konferenciju, koju su organizovali Saobraćajni fakultet Panevropskog univerziteta Apeiron i EIB – Centar za motorna vozila.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)