Zanimljivosti o ljetu: Učenici “gube pamćenje”, sladoled je izumio dječak
Foto: Envato

Zanimljivosti o ljetu: Učenici “gube pamćenje”, sladoled je izumio dječak

Jedna od najvećih ljetnih napasti su komarci.

Danas je prvi dan ljeta, pa se prisjetimo koliko je ovo godišnje doba zapravo zanimljivo.

Naime, mnogi su narodi kroz istoriju slavili ljetni solsticij kada je najduži dan u godini, a mnogi te svečanosti prave i danas. Obično se vjeruje da je to doba godine kada nestaju zli duhovi.

Sladoled na štapiću

Popularni ljetni sladoled na štapiću, dakle smrznuta mješavina voća i soka na štapiću izumljen je sasvim slučajno, a njegov je tvorac jedan jedanaestogodišnjak. Zvao se Frank Eperson, a on je davne 1905. godine smiješao sok i vodu i unutra stavio nekakav štapić te sve ostavio vani da se dobro ohladi. Međutim, temperatura je bila jako niska i sve se smrznulo. Ovu je ideju patentirao tek 1924. godine.



Lubenica

Među omiljeno ljetno voće ubraja se lubenica. Ah, je li voće? Nije! Iako svi mislimo da jest, zapravo se radi o povrću! Pripada istoj porodici kao i tikvice, krastavci i bundeve!

Komarci

Jedna od najvećih ljetnih napasti su komarci. Oni tuše ljude i životinje u ljetnim mjesecima već više od 30 miliona godina. Imaju senzore kojima mogu nanjušiti toplokrvne ljude i životinje na daljinu od 30 metara!

Učenici

Učenička populacija suočena je s gubitkom znanja za vrijeme ljetnih praznika. Ovo je naučno dokazano pa su tako učenici u jednom istraživanju pokazali mnogo bolje rezultate na testovima na početku ljeta nego na njegovom kraju. Uz ovo, pokazalo se i da učenici mnogo brže skupljaju kilograme tokom ljetnih praznika nego kasnije i prije u godini.

Rashlađivanje

Ljudi se hlade vodom ili klima uređajem, psi dahću, a kako se za vrijeme ljetnih vrućina hlade kenguri? Oni ližu svoje podlaktice.

Astrologija

Astrološki znak povezan s dolaskom ljeta je rak. Simbol mu je životinja koja se kreće unatrag, a simbolički označava godinu koja se počinje ‘kretati unatrag’, odnosno ide prema svome kraju jer je svaki novi dan nakon solsticija sve kraći.

Blink

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)