MUP SRPSKE demantuje navode da je IDDEEA nadležna za izdavanje digitalnih potvrda
Foto: V.Ševčuk

MUP SRPSKE demantuje navode da je IDDEEA nadležna za izdavanje digitalnih potvrda

Za sve zahtjeve treba se obratiti isključivo MUP-u- navode u ovom ministarstvu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske istaklo je povodom informacija u medijima od Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH /IDDEEA/ u vezi sa izdavanjem kvalifikovanog digitalnog potpisa, da IDDEEA nema nadležnosti da zaprima zahtjeve neposredno od građana, nego se građani za svoja prava vezano za lične karte, uključujući kvalifikovane digitalne potvrde, isključivo mogu obraćati MUP-u Srpske.

Iz MUP-a su rekli Srni da Zakonom o IDDEEA nije utvrđena nadležnost u pogledu obavljanja poslova i usluga prema građanima, te da je Zakonom o ličnoj karti definisano da građani mogu dobiti kvalifikovanu potvrdu isključivo obraćajući se ministarstvima unutrašnjih poslova kao nadležnim organima.

-Iz navedenog proizilazi da IDDEEA nema nadležnosti da zaprima zahtjeve neposredno od građana i da na taj način vrši usluge prema građanima, te tako zloupotrebljava zakonsku nadležnost pružanja tehničke podrške ministarstvima unutrašnjih poslova u BiH, čime je dovela u pitanje zaštitu ličnih podataka građana – istakli su iz MUP-a.



MUP Srpske skrenuo je pažnju javnosti da se građani za svoja prava vezano za lične karte, uključujući i kvalifikovane digitalne potvrde, isključivo mogu obraćati MUP-u, kao jedinoj i nadležnoj instituciji za građane Republike Srpske, a koje shodno zakonskim nadležnostima donosi odluke u upravnim postupcima, kada se za to stvore zakonske pretpostavke.

-Istovremeno naglašavamo da će MUP Republike Srpske preduzeti sve zakonom utvrđene mjere i radnje na zaštiti ličnih podataka i identiteta građana Republike Srpske – naglasili su iz MUP-a.

Iz Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenicu i razmjenu podataka BiH /IDDEA/ danas je saopšteno da regionalnim centrima u Banjaluci, Bijeljini, Mostaru, Sarajevu i Bihaću “građani mogu da ispune aplikaciju, potpišu ugovore i zvanično pokrenu svoj kvalifikovani elektronski potpis”.

Direktor IDDEEA Almir Badnjević rekao je novinarima u Sarajevu da ta mogućnost postoji od juče i da je elektronski potpis jednako važeći kao i ručni.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan upozorio je ranije da IDDEEA nema ovlašćenja da uspostavlja servise koji se odnose na direktnu vezu sa građanima, te da uvođenje digitalnog potpisa nema zakonsko uporište i predstavlja potencijalu opasnost za građane.

I iz Agencija za informaciono-komunikacione tehnologije Republike Srpske ranije je saopšteno da ne postoji zakonska mogućnost na nivou BiH da se izdaju digitalni potpisi shodno važećoj EU regulativi, a posebno da se uspostavljaju digitalni identiteti, usluge povjerenja, potpisi u oblaku ili daljinski ili serverski potpisi ili digitalni novčanici.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)