JEDNOGLASNO Matija Bećković dobitnik Kočićeve nagrade za 2024. godinu
Foto: YT

JEDNOGLASNO Matija Bećković dobitnik Kočićeve nagrade za 2024. godinu

Stvara već šest decenija.

Pjesnik Matija Bećković dobitnik je Kočićeve nagrade za 2024. godinu, saopšteno je iz Udruženja književnika Republike Srpske.

Žiri u sastavu Ranko Risojević, Predrag Bjelošević i Duško Pevulja – predsjednik odluku je donio jednoglasno i u obrazloženju naveo da je Bećković nesumnjivo vodeći savremeni srpski pjesnik, te zastupnik poezije, a možda i posljednji dokaz da je poezija živa i djelotvorna i u vrijeme koje joj je izrazito nesklono.

-U vrijeme kad se pjesničke knjige štampaju u tiražima od stotinjak primjeraka koje slabo ko čita, Bećkovićeve knjige se doštampavaju u velikim tiražima, a na njegovim pjesničkim večerima ljudi se tiskaju kao na koncertima popularne muzike -naveo je žiri u obrazloženju.



Žiri smatra i da je Bećković stekao ogromnu, široku popularnost, a da pritom ništa od visokih umjetničkih kriterijuma nije žrtvovao, ni iznevjerio, a što mogu samo rijetki, oni najveći stvaraoci.

-Njegovo djelo, stvarano više od šest decenija, toliko je obimno i iznutra toliko raznoliko, da ga zaista nije moguće sagledati samo s jedne strane, niti estetski valorizovati samo jednim aršinom – istakao je žiri u obrazloženju.

Matija Bećković rođen je 29. novembra 1939. godine u Senti. Od druge do 10. godine živio je u Veljem Dubokom, gdje je završio osnovnu školu. Niže razrede gimnazije učio je u Kolašinu i Slavonskom Brodu, a višu gimnaziju s maturom u Valjevu. Na Filološki fakultet upisao se školske 1959/60. godine i od tada živi u Beogradu.

Počasni je građanin Sente, Subotice i Prijedora.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)